Jagt efter lufthavns-investorer er sat på pause

Jagten efter eksterne investeringer i lufthavnsbyggerierne er sat på pause. - Det giver ikke mening at søge efter finansiering, hvis ikke der er klarhed over, hvad der skal finansieres, siger bestyrelsesformand i Kalaallit Airports.

Det er ikke kun udbuddet af selve lufthavnsbyggerierne i Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq, der er udskudt.

Også jagten efter investorer, der kan være med til at gøre planerne om tre nye lufthavne til virkelighed, er sat på pause, oplyser bestyrelsesformand i Kalaallit Airports A/S, Johannus Egholm Hansen, til KNR.

LÆS OGSÅ Længde-debat får Kalaallit Airports til at udskyde udbud

Så længe der ikke er politisk enighed om længden på de kommende landingsbaner, er der for stor usikkerhed om lånebeløbets størrelse.

- Det giver ikke så forfærdelig meget mening at gå til lånemarkedet og søge efter finansiering, hvis ikke der er klarhed over, hvad der skal finansieres, siger Johannus Egholm Hansen.

Det var ellers planen, at jagten på eksterne investorer skulle være gået ind i en mere aktiv fase i juni.

Men efter Partii Naleraq har ønsket at få analyseret mulighederne for en landingsbane i Nuuk på 1.199 meter frem for 2.200 meter, har Kalaallit Airports set sig nødsaget til at udsætte finansieringsjagten.

LÆS OGSÅ Kielsen og Løkke må sikre lang banelængde i Nuuk

Oveni har drøftelser mellem Naalakersuisut og den danske regering om mulige, danske investeringer i byggeriene også skabt usikkerhed om, hvor stort et beløb, der eventuelt skal findes lån til.

I stedet laver Kalaalit Airports A/S nu analyser af forskellige lånemarkeder, ind til der er politisk enighed i koalitionen om projekterne.

- Så længe man ikke har et defineret projekt og en tidsplan, så får du ikke nogen långivere til at komme med nogen endelige, forpligtende tilsagn, siger Johannus Egholm Hansen.

Risiko for at flere selskaber siger farvel

I juni valgte det danske entreprenørselskab, Per Aarsleff A/S, sammen med islandske Istak at trække sig fra lufthavnsudbuddet. Selskabet var én ud af seks selskaber, der er blevet godkendt til at byde på byggerierne.

LÆS OGSÅ Per Aarsleff A/S trækker sig fra kæmpe-udbud

Og det ikke utænkeligt, at flere af de nu fem tilbageværende selskaber vil trække sig. Der er nemlig godt gang i bygge- og anlægssektoren i Nordeuropa og dermed mange andre projekter at byde på for entreprenørerne.

Særligt hvis lufthavnsbyggerierne i Grønland bliver skubbet yderligere, er der risiko for, at de prækvalificerede selskaber ikke længere har tid.

- Jeg har ikke en konkret grund til at tro, at nogen vil trække sig. Men på den anden side ved vi også udmærket godt, at det er der en risiko for. Og den risiko stiger kun, som tiden går, uden der kommer en afklaring om projekternes omfang og tidsplan, siger Johannus Egholm Hansen.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl