Kommunaldirektørs stævning af professor kostede 19.300 kroner

Kommuneqarfik Sermersooq stævnede i september professor Ole Helby Petersen for en kommentar om kommunens store byudviklingsprojekt. Kommunen betalte 19.300 kroner for stævningen, som blev trukket tilbage kort efter sagen kom i medierne.
Foto © : Kommuneqarfik Sermersooq
Skrevet af Kenneth Elkjær
20. december 2017 09:15

Professor Ole Helby Petersen udtalte i august, at Kommuneqarfik brugte falske argumenter i forbindelse med byudviklingsprojektet Siorarsiorfik.

- Argumentet om, at den eksterne finansiering vil skabe luft og råderum i kommunens anlægsbudgetter, er et falsk argument, sagde han blandt andet til Sermitsiaq.AG i august.

Det var mere, end kommunen og særligt kommunaldirektør Lars Møller Sørensen ville finde sig i.

I oktober kunne Sermitsiaq.AG fortælle, at professoren havde modtaget et såkaldt 'anerkendelsessøgsmål' fra kommunens advokat. En stævning, der kostede kommunen 19.300 kroner ifølge en aktindsigt, KNR har modtaget.

Kommunaldirektør Lars Møller Sørensen, der ifølge kommunen havde taget beslutningen på egen hånd, ville have retten til at afgøre, om professor Ole Helby skulle anerkende, at han udtalte sig på et forkert grundlag, som kommunen anklagede ham for.

LÆS OGSÅ Usædvanligt at stævne ekspert for udtalelse

Den fremgangsmåde mødte blandt andet kritik fra medieforsker, Mads Kæmsgaard Eberholst, Roskilde Universitet. 

- Hvis kommunale instanser skulle stævne eksperter eller andre kilder for den sags skyld, hver gang de var kritiske overfor kommunen, så ville de have utroligt travlt, sagde han til KNR i den forbindelse.

Kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole havde også svært ved at se, hvad fornuften var i kommunens beslutning om at stævne professoren.

- Der har jeg meget svært ved at se, at en retssag i forhold til, hvad en forsker har sagt i en avis, at det skulle være noget som helst, som borgerne har en interesse i. Dermed mener jeg, at man er uden for kommunalfuldmagten, og derfor mener jeg ikke, at det er noget, man må bruge penge på, siger Roger Buch.

LÆS OGSÅ Sermersooq trækker stævning af professor

 

LÆS OGSÅ Svært at se borgernes interesse i retssag mod forsker

Der gik da heller ikke lang tid, før Kommuneqarfik Sermersooq trak sin stævning af professoren tilbage. Men borgmester Asii Chemnitz Narup støttede sin kommunaldirektør, selvom hun ikke var enig i fremgangsmåden.

- Som jeg ser det, har Lars Møller Sørensen taget ansvar for kommunens ansatte i forhold til, hvad de behøver at lægge ryg til af usaglig kritik i offentligheden, udtalte hun.

LÆS OGSÅ Asii støtter hensigten bag stævning af professor