To tidligere siumutter i Kommune Kujalleq: Vi kan ikke se os selv i partiet

Ligesom mange andre fra Siumut er Simon Simonsen ikke tilfreds med udkastet til den nye fiskerilov, og Karen Marie Kyed Frederiksen mangler visioner for børns velfærd. Derfor melder de to politikere sig ud af Siumut.
Både Simon Simonsen og Karen Marie Kyed Frederiksen har manglet, at der som politikere i Siumut er et samlingspunkt i Kommune Kujalleq. Foto © : KNR / Jørgen Semionsen
23. februar 2024 16:47

To politikere i Kommune Kujalleq har meldt sig ud af Siumut og er nu løsgængere.

De to er Simon Simonsen og Karen Marie Kyed Frederiksen, og de savner begge fælles mål fra partiets ledelse.

- Jeg har altid haft viljen til at arbejde, og jeg ønsker at opnå noget med mit arbejde her i Kommune Kujalleq, siger Simon Simonsen:

- Derfor har jeg været nødt til at træffe beslutningen selvom det selvfølgelig gjorde ondt.

Også Karen Marie Kyed Frederiksen havde svært ved at sige farvel til Siumut.

- Beslutningen var heller ikke let for mig, siger hun.

- Tidligere var der et fællesskab i Siumut med politiske mål. Der var god kontakt med de andre på kysten, og det er noget, vi savner, siger Simon Simonsen.

Fiskerilov og børns vilkår

Simon Simonsen bruger fiskeriloven som eksempel. Forslaget til den nye lov har været til debat i den seneste tid.

- Jeg har ikke holdt skjult, at jeg ikke kan deltage i at godkende forslaget til ny fiskerilov, som den foreligger, siger han.

Hvis loven gennemføres, vil den ifølge ham ramme erhvervslivet i Sydgrønland.

Denne uge har KNR kunne fortælle, at der er uro i Siumuts bagland. Og flere af de kritiske stemmer peger på fiskeriloven som begrundelse. 

Karen Marie Kyed Frederiksen fortæller, at hun i længere tid har savnet målsætninger i Siumut i forhold til forbedring af børns vilkår, forbedring af sundhedsvæsenet og andet.

- Før var det Siumuts politik, at vi i fællesskab arbejder for vores land. Min vision er, at det går godt for Grønland, siger hun.

Ved kommunevalget i 2021 fik Siumut seks medlemmer ud af 15 i Kommune Kujalleq. Efterfølgende meldte Margrethe Thårup Andersen sig ind i Demokraatit. Mens Kim Ezekiassen flyttede fra Atassut til Siumut.

Nu består Kommune Kujalleqs kommunalbestyrelse af otte medlemmer fra Inuit Ataqatigiit, fire siumutter, to løsgængere og én demokrat. IA og Demokraatit danner koalition med ni, og oppositionen består af seks. 

Både Simon Simonsen og Karen Marie Kyed Frederiksen er åbne for at melde sig ind i andre partier.