Tidligere partiformand bakker op om Siumuts udtalelser om Kina

Hele verdens kameralinser var rettet mod den nye koalition, da aftalen blev underskrevet i Katuaq - også Kina var mødt op i Nuuk.
Kort tid efter seancen stillede Vivian Motzfeldt - den på det tidspunkt kommende naalakkersuisoq for udenrigsanliggender - op til interview med mediet Xinhua.
Her gav hun udtryk for, hvor vigtig Kina er for Grønland, og at hun husker sit besøg til Kina i 2023 som mindeværdigt.
- Kina er meget vigtig for os, og vi er ivrige efter at styrke vores samarbejde.

Udtalelserne vakte straks opsigt i Danmark. Blandt andet skrev TV2, at Vivian Motzfeldt afviste USA og Vesten til fordel for Kina. Også Peter Mogensen, analytiker i programmet Tirsdagsanalysen på samme medie, kaldte Vivian Motzfeldts udtalelser for: "De dummeste jeg har hørt i 15 år i dansk politik. Hvis der er én ting, du ikke skal tale om, når Vance og amerikanerne kigger med, så er det Kina".
Alvoren skyldes blandt andet, at Kina er meget interesseret i at skabe en såkaldt "frossen silkevej" med investeringer i Grønland - en reference til handelsruten, der skabte rigdom for Kina fra før vores tidregning til slutningen af middelalderen - ifølge mediet The Diplomat
Også Donald Trump har flere gange udtalt, at han netop vil overtage Grønland for at forhindre kinesisk indflydelse, som tidligere beskrevet af KNR.
Nu bakker den tidligere formand for Siumut, Erik Jensen, op om udtalelserne om Kina i et interview med KNR. Han mener, at de danske og internationale medier glemte nuancerne i forholdet mellem Grønland og Kina.
Vejen til selvstændighed
Siden Donald Trump satte sig til rette i Det Ovale Værelse i januar, har den politiske verdenssituation stået over for en gevaldig forandring. Men det ændrer ikke på, at Grønland stadig har stærke handelsforbindelser til Kina.
- Vi er meget afhængige af Kina. Så hvis vi skal stoppe vores samarbejde med Kina, så er vi nødt til at have en anden mulighed. Her har EU eller andre lande potentiale, fortæller Erik Jensen.

Dog giver han udtryk for, at det ikke er Siumuts holdning at skære ned på samarbejdet med andre lande - herunder Kina, USA eller EU, når det handler om fiskeri. For Kina er ifølge ham essentielt, når det kommer til at oprette en økonomi, der på sigt kan være uafhængig af det danske bloktilskud.
For i dag går størstedelen af den grønlandske fiskeeksport til Kina.
- Vi er nødt til at have en selvbærende økonomi. Derfor skal vi have størst mulig gevinst af vores samarbejde med omverdenen - om de er blå, gule eller andre farver.
Nej til kommunister og autokrati
Samtidig med at den nu tidligere naalakkersuisoq for finans og skatter stempler ind i udtalelsen om et stærkere samarbejde med Kina, forsøger han at lægge politisk afstand til landet.
For selvom Grønlands officielle handelspolitik stadig er at være "open for business", så er der nogle røde linjer, som ikke må overtrædes, fortæller Erik Jensen.
- Selvfølgelig er der visse områder, vi ikke kan samarbejde om med lande såsom Nordkorea, Kina og Rusland. Vi skal tage afstand fra kommunisme og den ledelsesform og det menneskesyn, de har.
Her mener Erik Jensen, at det vil være uacceptabelt at lade Kina få en andel af de grønlandske råstoffer.
- Eksporten af fisk er alfa-omega. Her har vi et godt samarbejde med omverdenen og Kina. Men når det kommer til at handle med kritiske mineraler, så er det en helt anden sag.
Misforstået Mette-melding
Det er ikke kun Vivian Motzfeldts udtalelser om Kina, som hendes forgænger nu forsøger at nuancere. Nej, det er også selve afvisningen af den danske statsministers besøg i Nuuk ugen efter koalitionsaftalens underskrivelse, som Erik Jensen bakker op om.
- Vivian sagde ikke nej til Mette Frederiksen. Hun forsøgte at gøre opmærksom på, at Jens-Frederik Nielsen endnu ikke havde mandat til at holde møde med Mette Frederiksen, da han endnu ikke var indtrådt og godkendt. Derfor var det på sin plads, at Mùte var med, idet det stadig var ham, der formelt havde mandatet.
Udtalelsen fik hårde ord med på vejen fra danske politikeksperter såsom den tidligere minister og chefredaktør, Hans Engell, som beskyldte Vivian Motzfeldt for at spille Trumps spil.

Men ifølge Erik Jensen er det en meget dansk vinkel på udtalelsen, som afslører, at Danmark stadig mangler viden om og respekt for det politiske system i Grønland.
- Det er jo to forskellige ting. I Danmark indsætter man ministre, når man har været på kongebesøg. Så kommer man ud og viser sig for pressen og omverdenen. Men her i Grønland er det Inatsisartut, der skal godkende. Derfor skal mandatet være helt på det rene.
Dog giver han udtryk for, at han intet har imod, at Mette Frederiksen besøgte Nuuk - andet en tidspunktet.
- Besøget har jeg ikke noget på. Jeg mødte også Mette på gaden og snakkede med hende. Jeg har et godt samarbejde med hende - også som tidligere formand for partiet, hvor jeg har haft direkte møder på hendes kontor, og vi har haft et upåklageligt og godt samarbejde.
- I den proces har jeg ingen problemer med Mette. Det handler udelukkende om de juridiske rammer, siger han.