Thule-arbejdere markerer 50-året for B52-ulykke

En række personer, der var med til at rydde op efter flystyrtet nær Pituffik i 1968, samles i weekenden for at markere 50 året for ulykken. Episoden har haft voldsomme konsekvenser for mange af oprydningsarbejderne.
19. januar 2018 12:00

I weekenden vil der formentlig blive trykket lange og faste håndtryk, når en række tidligere ansatte på Pituffik er samlet på Hotel Park i Middelfart.

Søndag er det nemlig 50 år siden, at en af de mest opsigtsvækkende ulykker i Grønlands historie fandt sted.

Om eftermiddagen 21. januar 1968 faldt et amerikansk bombefly af mærket B52 ned cirka 14 km sydvest for Pituffik.

Én af dem, der var først på ulykkestedet, var Jens Zinglersen, som arbejdede for det daværende Kongelige Grønlandske Handel, KGH.

Oplevelsen står stadig isklart i hans hukommelse:

- Jeg står og kigger ud over isen, det er sådan et meget flot sceneri, det er helt stille og mørkt, men stjernehimmelen er meget tydelig. Lige pludselig så ser jeg så en eksplosion ude på isen, lige i indflyvningsretningen.

LÆS OGSÅ Øjenvidne har stadig ubesvarede spørgsmål til Thuleulykken

Flyet var på vej over Baffinbugten, da der udbrød brand i kabinen. Ombord var syv besætningsmedlemmer, hvoraf seks overlevede ved at skyde sig ud fra katapultsæder.

- Og kort efter så hører jeg så selvfølgelig en meget kraftig eksplosion, og jeg kan mærke det i fødderne, der, hvor jeg står. Og så brænder det jo ganske kolosalt, ligesom når man tænder en blæselampe som et langt sprøjtende bål på tværs af indflyvningsretningen, fortæller 83-årige Jens Zinglersen til KNR.

Derudover var flyet monteret med fire brintbomber, hvoraf tre af bomberne eksploderede ved styrtet og sendte radioaktivt materiale ud over ulykkesstedet.

Og det var netop resterne af flyet og bomberne, som en lang række ansatte ved Pituffik i de følgende timer og dage fik besked på at rydde op.

Et arbejde, som i årene efter har ført til kræftsygdom, misdannelser og død blandt en lang række af oprydningsarbejderne. En sag, som den danske journalist Poul Brink var med til at afdække forholdene omkring.

I 1995 fik Thulearbejderne tildelt en erstatning på 50.000 kroner efter en årelang kamp med myndighederne.

LÆS OGSÅ Filmanmeldere bifalder ”Idealisten”

LÆS OGSÅ Thule-sagen snart på det store lærred

LÆS OGSÅ Kritikere: Drop myten om Thule-arbejdernes lidelser