Teolog kritiserer Markus E. Olsens prædiken: Voldsom, brutal og ukristen

Ikke kristen. Voldsom og brutal. Politisk. Det mener teolog Henriette Have om Markus E. Olsens prædiken på nationaldagen.
Henriette Have har været præst i Qasigiannguit og er nu i gang med at tage kandidat-graden i teologi. Foto © : Privat
28. juli 2022 06:39

Rettelse: Henriette Have har en bachelor i teologi og har været ordineret præst. Hun har været præst i Qasigiannguit og Qaanaaq. Men hun er ikke præst længere, derfor har vi rettet "præst" til "teolog" i rubrik og underrubrik.

 

Markus E. Olsen har været suspenderet fra sit job som præst i Nuuk, efter at han havde trommedans med i sin gudstjeneste på nationaldagen 21. juni.

Derudover undlod han at velsigne kongehuset og naalakkersuisut, som en præst skal gøre ifølge ritualet.

Henriette Have blev uddannet teolog i 2015 og har arbejdet som præst i Qasigiannguit. Lige nu er hun ved at tage kandidat-uddannelsen i teologi i Norge.

LÆS OGSÅ Ekspert om suspendering af præst: Der er tale om en mindre fejl, som bør udløse en mindre konsekvens

Hun mener, at Markus E. Olsens prædiken på nationaldagen ikke var kristen, og at den var politisk.

Sagen kort 

Markus E. Olsen er lige nu suspenderet fra sin stilling.

Det betyder, at han er midlertidigt fritaget fra at gå på job.

Ifølge sermitsiaq.ag har menighedsrådet ikke fået oplyst præcist, hvorfor præsten er blevet suspenderet. 

Men ifølge en pålidelig kilde sker suspenderingen, fordi Markus E. Olsen ikke spurgte om tilladelse til at bruge trommedans i kirken og ændre i ritualet under en gudstjeneste på nationaldagen.

KNR har talt med flere menighedsrådsmedlemmer rundt om i landet om sagen. De er ikke enige. 

- Da jeg sad og lyttede til hans prædiken, blev jeg rigtig oprørt over, at det ikke var så kristen. Han pegede, og det skal man jo passe på med, når man prædiker, siger Henriette Have.

I sin foreløbige sidste prædiken sagde Markus E. Olsen blandt andet, at "man ikke bare skal acceptere sagerne om Eksperimentbørnene og Spiralkampagnen bare for at være eftergivende og føjelig for staten", og at "Forsoningskommissionens arbejde ikke er så vellykket".

Voldsom og brutal

Noget andet, som ikke huer Henriette Have er, at Markus E. Olsens prædiken ifølge hende var voldsom og brutal, og den fik hende til at føle sig lille.

- Jeg synes, at hans prædiken begyndte så voldsomt og brutalt. Det er derfor, at jeg blev så oprørt og følte mig så lille. Fordi hans stemmebrug var så voldsom og det, han pegede på, at vi grønlændere er svage. Jeg blev berørt over den dårlige stemning, siger Henriette Have.

LÆS OGSÅ Dorthea har startet protest: Det handler om at råbe kirken op

- Han sagde, at vi grønlændere er svage i troen - det var det, der overraskede mig, fordi jeg ved, at det ikke passer. Der er mange familier, der synger salmer og beder fadervor derhjemme, når børnene går i seng. Der er så mange, der kender Jesuhistorien og hvad der er sket i hans tid, men der er også mange, der ikke går i kirke.

Markus
Foto © : KNR
Markus E. Olsen

- Men alligevel har vi troen på, at Jesus passer på os, og det er derfor, vi videregiver det til vores børn. Men har modsiger det ved at sige 'I er svage, jeres børn har tabt troen'. Og det passer slet ikke. Det tror jeg ikke.

Tromme i Guds hus? Nej tak.

En anden meget omtalt præst her i landet, Hans Egede, forbød den grønlandske tromme i kirken for 300 år siden, og siden har der været langt mellem trommens dybe toner i kirkerne.

Og netop fordi den dansk-norske missionær forbød trommen, mener Henriette Have ikke, at den hører til i Guds hus.

- Vi skal tænke på, at det aldrig har været brugt i kirken, for da Hans Egede kom, afviste han det fra dag ét.

- Selvfølgelig fordi inuit troede på andre ånder. Og det nye, der kom, var jo noget helt andet. Hvis vi skal få det tilbage, passer det så, at det skal være i kirken? Vi kan gøre det så mange steder, siger Henriette Have.

LÆS OGSÅ Landets mest omtalte præst tager ordet: Jeg har intet at miste 

Senest 4. august skal Markus E. Olsen aflevere en partshøring til sin chef biskoppen.

Biskoppen, som har suspenderet ham, skal også aflevere en partshøring – og derefter skal der tages stilling til, om han kan fortsætte i jobbet eller fyres.

Markus E. Olsen er bror til naalakkersuisoq for kirke, Peter Olsen (IA).