Præst fritaget for tjeneste: Menighedsrepræsentanter er splittede

En mulig tilsidesættelse af reglerne om gudstjenester har betydet, at præst Markus E. Olsen er fritaget for tjeneste. Og det splitter menighedsrepræsentanter rundt om i landet. Nogle mener, man skal følge reglerne til punkt og prikke, andre vil give rum til at fejle.
29. juni 2022 06:39

En præst i Nuuk er blevet suspenderet. Det drejer sig om Markus E. Olsen.

Hverken biskoppen eller Markus E. Olsen selv vil fortælle, hvorfor han er blevet suspenderet. Biskoppen vil ikke overfor KNR kommentere sagen, da det drejer sig om en personalesag.

I stedet har KNR ringet rundt til menighedsrådsmedlemmer rundt omkring i landet for at høre, hvad meningerne her er. 

Markus E. Olsens gudstjeneste blev sendt direkte på KNR radio.

Traditionelt prædiker præsterne i Grønland efter kirkens ritualbog. Ifølge KNR's oplysninger skal man søge om lov hos biskoppen, hvis man vil lave ændringer i en prædiken, for eksempel ved at få trommedans med.

Menighedsrådsmedlemmerne, som KNR har talt med, peger på, at Markus E. Olsen har haft trommedans i kirken. Desuden nævnte han ikke kongehuset i sin prædiken. Om det er grunden til, at Markus E. Olsen er blevet suspenderet, kan KNR på nuværende tidspunkt dog ikke få bekræftet.

Foto © : Martha Sivertsen

KNR har dog spurgt menighedsrepræsentanter fra flere byer om deres syn på sagen.

- Når en præst skal ansættes eller er ansat, så er der retningslinjer, som Inatsisartut har lavet, og som skal følges.

- Uanset hvor vi bliver ansat, er der altid retningslinjer. Hvis vi ikke følger dem, kan vi blive fyret eller suspenderet, siger Martha Sivertsen, som er menighedsrepræsentationens formand i Ilulissat.

Vi har alle sammen ret til at begå fejl

Menighedsrepræsentationens formand i Uummannaq er ikke enig med hende. Hun mener, uanset hvem man er, har man ret til at begå fejl.

- Lige meget hvor vi er ansat, er der retningslinjer, som vi skal følge. Men uanset om vi er fra kongehuset eller rengøringsfolk har vi dog ret til at fejle, selvom vi prøver at følge retningslinjerne, siger Marianne Løvstrøm.

- Selv jurister kan fejle. Ja, det er ærgerligt, at Markus har begået fejl, men han er jo som andre mennesker, der kan begå fejl, og han må tilgives for det. Ligesom Gud siger, at man skal tilgive og ikke skubbe.

Alle præster bør være ligesom ham

Menighedsrepræsentanternes formand i Tasiilaq fulgte gudstjenesten på KNR Radio. Men der var noget, der tiltrak sig hendes opmærksomhed.

- Da jeg lyttede, tænkte jeg: Hold da op, det føles som, at man bliver helt frisk. Hans budskab var så tydelig, hvor jeg tænker, at det bør være sådan, vi skulle gå i kirke i Grønland, så det måske kan tiltrække flere yngre kirkegængere. Jeg synes, det er meget sejt.

- Men han undlod at nævne den kongelige familie, som, jeg synes, var mærkeligt. Man skal huske at nævne den kongelige familie, da de er højt ærede, siger Elisa Nuko til KNR.

Man kan se Markus E. Olsens gudstjeneste her.