Ekspert om suspendering af præst: Der er tale om en mindre fejl, som bør udløse en mindre konsekvens

Kirken tolker reglerne firkantet, når de suspenderer Markus E. Olsen fra præstegerningen i Nuuk. Præsterne skal have mulighed for at sætte deres eget præg på gudstjenesterne, mener ekspert.
Morten Nordnild mener, at reglerne er blevet fortolket meget firkantet af biskoppen, og minder om, at folkekirken skal afspejle befolkningen. Foto © : KNR

Der blev afholdt gudstjenester i hele landet på nationaldagen, ganske som der plejer. 

En gudstjeneste i Nuuk adskilte sig dog fra de andre.

Præsten Markus E. Olsen havde nemlig besluttet, at der skulle spilles trommedans i kirken.

Ikke nok med det, valgte han også at ændre i det kirkelige ritual og udelade Naalakkersuisut og kongehuset fra prædikenen.

Kort efter, blev Markus E. Olsen suspenderet af biskop, Paneeraq Siegstad.

LÆS OGSÅ Præst fritaget for tjeneste: Menighedsrepræsentanter er splittede

Ifølge en pålidelig kilde sker suspenderingen, fordi Markus E. Olsen ikke spurgte om tilladelse til at bruge trommedans i kirken og ændre i ritualet. 

Men spørger man Morten Nornild, der er jurist og ekspert i kirkeret, så behøver man ikke at spørge om tilladelse for at tage trommedans med i en gudstjeneste:

Om Morten Nornild:

 

  • Kontorchef i Biskopembedet 2010-2019 
  • Specialkonsulent i Biskopembedet 2008-2010 
  • Underviser i Pastoralseminariet 
  • Underviser for kateketer 
  • Lektor i Ilisimatusarfik 

- Det tænker jeg faktisk ikke, at man behøver spørge en menighedsrepræsentation om. Det tænker jeg ligger indenfor at være en præst på en enkeltstående fast gudstjeneste, netop nationaldagen. En præst har lov til at bruge sine egne virkemidler for at få sine pointer i sin prædiken igennem, siger han.

Han tilføjer, at det er vigtigt, at kirken altid er i bevægelse og afspejler befolkningens holdninger og tro.  

Undlod kongehuset og Naalakkersuisut

Foruden trommedansen undlod  Markus E. Olsen også at spørge om tilladelse til at ændre i den del af kirkeritualet, hvor man nævner kogenhuset og naalakkersuisut.

Traditionelt prædiker præsterne i Grønland efter kirkens ritualbog, og man skal søge om lov hos biskoppen, hvis man vil lave ændringer i en prædiken.

Ifølge Morten Nordnild står det klart og tydeligt i ritualbogen, at præster ikke kan undlade dette i deres gudstjeneste. 

Han mener dog, at sanktionen skal stå mål med den overtrædelse, som er begået. 

- Jeg vil understrege, at jeg ikke kender den konkrete sag, men hvis en præst undlader en del af forbønnen, så vil der jo være tale om en mindre fejl. Og en mindre fejl, skal jo også udløse en mindre konsekvens for præsten.

Kirken behøver ikke at være så firkantet, siger Morten Nornild.

- Det er jo en folkekirke, og derfor er det vigtigt, at folkekirken også lytter, efter hvad det er, folk vil have. Og selvfølgelig er der et bekendelsesgrundlag, som der skal holdes fast i, men der er jo også en vis elastik indenfor det bekendelsesgrundlag.

KNR har forsøgt at få en kommentar fra biskop Paneeraq Siegstad, men hun vil ikke kommentere sagen, da det drejer sig om en personalesag.

Du kan se Markus E. Olsens prædiken fra nationaldagen her.