Svømmeklub presset over kommende nedlukning af svømmehal

Usikkerheden over, hvad fremtiden bringer, når svømmehallen Malik lukkes ned for renovering, får frivillige og medlemmer til at forsvinde fra Nuuk Svømmeklub.
Nuuk Svømmeklub har de seneste 20 år holdt til i svømmehallen Malik. Og når den lukkes ned for renovering, må svømmeklubben sandsynligvis følge med. Foto © : Lars Demant Poort
Skrevet af Thor Bill
26. marts 2024 07:45

Det er meget svært at være en svømmeklub uden en svømmehal.

Så enkelt kan situationen for Nuuk Svømmeklub egentlig forklares.

Svømmehallen Malik i Nuuk skal nemlig renoveres – og dermed også lukkes ned – i en periode på op til et år. Og det presser svømmeklubben, der bruger hallen fire dage om ugen.

- Ja, der er lidt mat stemning, det må man sige, lyder det fra Karl Zinglersen, der er formand for Nuuk Svømmeklub.

Med udsigten til en længere nedlukning risikerer svømmeklubben nemlig at miste store dele af den svømme- og træningskultur, der er opbygget i klubben gennem 20 år. 

Og derfor giver fremtiden panderynker hos formand Karl Zinglersen.

- Vi er jo meget bundet til de rammer, der er i svømmehallen. Og når de sættes på en kraftig pause, hvad så med klubben? Så er vi jo også inde i en pausesituation der. Hvordan starter vi så op igen og holder det hele kørende? spørger han. 

Ifølge Karl Zinglersen, der er fomand for Nuuk Svømmeklub, var der nærmest krisestemning ved den seneste generalforsamling i klubben. Foto © : Thor Bill / KNR

De frivillige forsvinder

Selvom det endnu ikke ligger fast, hvornår og hvor længe svømmehallen skal lukkes ned, mærker de allerede nu konsekvenserne i Nuuk Svømmeklub.

Her er flere svømmetalenter og frivillige nemlig på vej væk.

Og det gør det utvivlsomt meget sværere at få gang i klubben og aktiviteterne, når svømmehallen på et tidspunkt åbner igen, forklarer Karl Zinglersen.

- Det er jo selvfølgelig et kæmpe problem, hvis de frivillige falder væk. Vi har i høj grad brug for, at de er der, og at de bibeholder deres kompetencer. Men det er jo også sjovest at være træner, hvis man har noget materiale at arbejde med. Nogle unge mennesker, som også har de svømmemæssige kompetencer. Det er jo lidt sværere at opretholde over en længere tids nedlukning.

Blandt andet har svømmelandstræner Jonas Tetzschner valgt at rykke til Danmark senere på året, hvor han har fået trænerjob i en dansk klub.

Og det er en stor trænerkapacitet, der dermed forsvinder fra Nuuk, slår Karl Zinglersen fast.

- Jonas har i sine yngre dage været på det danske landshold og har derigennem noget svømmeteknisk faglighed, som ikke altid hænger på træerne, siger han.

Det er særligt de frivillige kræfter, der holder svømmeklubben kørende. Men de risikerer at forsvinde med nedlukningen. Foto © : Anders Rytoft

Svært at holde fast i de unge

En anden stor udfordring bliver at holde de unge svømmeres interesse ved lige i en periode, hvor de ikke kan svømme.

For det er ellers lykkedes klubben at skabe en god træningskultur og udvikle nogle dygtige talenter. Noget de står til at miste nu, forklarer Karl Zinglersen.

- De unge bliver jo bidt af det. Så når de mister den mulighed, er de helt nede i kuldekælderen og kan ikke rigtig se, hvad de så skal gøre. Og så søger de andre veje.

I den forbindelse håber svømmeformanden blot, at de unge trods alt søger mod en anden sportsgren og ikke dropper det aktive liv helt.

- Vi håber, at de unge mennesker vil bibeholde deres aktivitet. Muligvis i en anden klub. Vi håber til gengæld ikke, at de falder ud af sportens verden og bruger mere tid foran computeren eller Ipad’en. Det er sådan set det største problem, siger Karl Zinglersen.

Derfor overvejer Nuuk Svømmeklub også, hvorvidt de selv kan være med til at fastholde de unge i det sportslige under den kommende nedlukning af Malik.

- Vi snakkede til generalforsamlingen om, at man kunne lave nogle andre aktiviteter undervejs for de unge. Noget crossfit, gymnastik eller noget med udstrækninger. Men det kræver selvfølgelig, at vi kan få haltider på landjorden til det.