12-årige Aima er fast besluttet: Hun rejser, så snart svømmehallen lukker

Selvom svømmehallen i Nuuk lukker på grund af renovering, skal det ikke stå i vejen for landets talentfulde svømmere. De er passionerede, og intet skal stoppe dem i at svømme.
Aima Petersen drømmer om at komme til OL i svømning. Derfor har hun ikke tænkt sig at blive i Nuuk, når Svømmehallen Malik lukker. Bryst er hendes favoritdisciplin. Foto © : Anders Rytoft
Skrevet af Anders Rytoft
24. november 2023 07:48

- Bliv ved med at rulle helt ud på siden. Ud og få fat, træk! 

- Kom så, gjalder landstræner Jonas Tetzschner ud over banerne, hvor et dusin af unge svømmere tæsker frem og tilbage i vandskorpen. Klokken er 18.48, og ifølge et skilt er luften 26 grader varm. 

Træningen i Svømmehallen Malik er for længst begyndt.

Det er en hårfin balance, for selvom landstræneren med jævne mellemrum pisker pulsen, så skal iltoptagelsen følge med. Aerob, hedder øvelsen, som fremmer udholdenheden, så svømmerne kan præstere bedst muligt til konkurrencer.

Næste gang er i januar, hvor flere af dem skal repræsentere Grønland ved Reykjavik International Games. 

Takket være landstræneren og de mange frivillige har Grønland talentfulde svømmere den dag i dag, forklarer Nuka Vittus Petersen. Foto © : Anders Rytoft

De træner flere gange om ugen, men det kan ikke blive ved på den lange bane, for svømmehallen skal renoveres. Datoen er ikke på plads, men kommunen oplyser, at det vil stå på mellem 10 og 12 måneder. Pris: 30 millioner kroner. 

Landstræneren vender ansigtet mod det lyseblå vand og snakker entusiastisk med et par af svømmerne, som puster ud ved startskamlerne. En af dem er Aima Petersen på 12 år.

Hun startede til svømning i februar og er lige kommet op fra vandet. 

- Det er meget dejligt at svømme, siger hun ivrigt, mens klorvandet løber ned ad ryggen. 

Hun er udmærket klar over, at svømmehallen skal lukke, men Aima Petersen har ikke planer om at stoppe sin træning. Hun er klar til at flytte til Danmark, hvis det betyder, at hun kan fortsætte sin udvikling.

Så vigtigt er det.

- Især når man lige er begyndt til noget, man godt kan lide og lige pludselig skal stoppe med det, siger hun.

Hendes far, Nuka Vittus Petersen, nikker. 

- Hvis det bliver sådan, at vi ikke kan svømme og træne hver uge, så sender vi hende til Danmark med hjælp fra familien, siger han og smiler til Aima. 

Aima Petersen i vandet og hendes far, Nuka Vittus Petersen, som er hjælpetræner onsdag og søndag Foto © : Anders Rytoft

Det lyder drastisk. Kunne det ikke være sjovt at starte til fodbold, håndbold eller noget helt tredje?

- Jo, men jeg har prøvet fodbold, karate og andre sportsgrene, siger Aima Petersen, men det er med hendes egne ord mislykkedes hver gang.

- Så begyndte jeg til svømning, og jeg kan virkelig godt lide det.

På spørgsmålet om, hvad hun ønsker at opnå med svømning, svarer hun:

- At komme til noget stort som OL. Det ville være fedt at være god til svømning. At blive bedre og bedre.

Og Aima Petersen har talent. For selvom hun kun har været aktiv svømmer i lige knap et år, så er hun ikke langt fra at blive en del af Nanoq-holdet, hvor de bedste svømmere har en plads. 

- Det er det, vi havde ønsket, men vi har aldrig presset hende, understreger hendes far.

- Hun synes det er sjovt. Det med at sende et barn til Danmark er ikke med vores gode vilje, siger Nuka Vittus Petersen.

Aima Petersen er trist over, at de andre svømmere kan blive nødt til at stoppe, når svømmehallen skal renoveres.

- Jeg vil ønske det bedste for dem, og jeg vil håbe, at Nuuk finder en løsning, siger hun.

Noget rigtig skidt

En række af landets bedste svømmere træner allerede i Danmark. En håndfuld af Aima Petersens holdkammerater, som er et par år ældre, er skrevet op til en idrætsefterskole i sommeren 2024.

Og Aima er slet ikke alene om at være trist. Landstræner Jonas Tetzschner kaldte lukningen "en katastrofe" i KNR i går

- Der er ingen, der kan love, at hverken de frivillige eller børnene kommer tilbage. De finder nye fællesskaber, som ikke nødvendigvis er idræt. Det er noget rigtig skidt for samfundet.

- Det fjerner jo også forbillederne. Det har taget lang tid at få så dygtige svømmere, som vi har nu. Det er der gået 10 år med. Skal vi så starte forfra? Det er jeg træt af, sagde han.