Svend løb længden af Grønland for velgørenhed

En løbetur på 2.670 kilometer blev afsluttet på årets korteste dag - og der er samlet penge ind til fangerne i Qaanaaq.
Svend Rosing Olsen løb de aller sidste kilometer på en snevejrsdag i Nuuk. Foto © : KNR
22. december 2023 15:31

Svend Rosing Olsen har på 355 dage løbet lige så langt, som der er fra det nordligste til det sydligste punkt i Grønland.

Det vil sige, han har ikke løbet fra nord til syd på verdens største ø - men han har tilbagelagt ikke mindre end 2.670 kilometer på sit eget velgørenhedsløb i år. KNR var med, da han løb de sidste kilometer 21. december i Nuuk.

Sneen dalede ned imens, men det generede ikke Svend Rosing Olsen. 

- For mig fylder vejret ikke så meget. Jeg løber om det så regner, sner, eller solen står højt. Jeg løber i de forhold, der er, siger han.

Det lange løb var en tanke, der for alvor dukkede op i efteråret.

- Da jeg var med til at løbe 24-timers løbet, fik jeg idéen. "Måske skulle jeg løbe den samme længde som Grønland. Derfra begyndte jeg virkelig at tage det seriøst, siger Svend Rosing Olsen.

Privatfoto

Hans interesse for løb begyndte i 2009.

Og der plejer at være et formål, når han løber. For eksempel løb han for tre måneder siden for at være med til at samle ind til Neriuffiit Kattuffiats store landsindsamling.

Fangerne i Qaanaaq

Og det 2.670 kilometer lange løb har skam også et formål.

- Jeg så i nyhederne, at fangerne i Qaanaaq ikke kunne gå på jagt. Det rørte mig. Jeg så på Facebook, at de godt kunne have nogle dage, hvor de ikke havde noget mad. Så fik jeg tanken, at jeg ville være glad, hvis jeg bare kunne hjælpe dem oppe i Qaanaaq og Avanersuaq en lille smule. Det prøver jeg stadig at opnå, heldigvis med en masse støtte bag mig, siger Svend Rosing Olsen.

To virksomheder sponsorerede ham, og da Meeqqat Angajoqqaallu Peqqinnissatigut Ikinngutaat, MAPI, samlede penge ind, gav Svend Rosing Olsen det samlede sponsorbeløb til foreningen: I alt 7.670 kroner. 

- Fordi det tyngede menneske skal hjælpes. Fordi det menneske, der bliver ramt af klimaforandringer, skal hjælpes, siger han.

Torsdagens løb var kun tre kilometer, og det blev klaret uden problemer. Dermed er der sat punktum for den målsætning, han satte for i år.

- Jeg er glad. Selvfølgelig er jeg det. Meget. Jeg føler, at jeg gjorde noget godt for samfundet. Glædelig jul og godt nytår til alle i Grønland. Må i alle få jer et sundt liv, siger Svend Rosing Olsen.