Strandede lærere giver problemer for bygdeskole
Det har været til stor frustration for viceskoleinspektør Søren Greve, at skolen i Kullorsuaq i mere end én uge har været underbemandet, og han frygter, at det vil gå ud over børnenes læringsmål, hvis det fortsætter.
- Det påvirker os rigtigt meget, og det går selvfølgelig først og fremmest ud over børnene, siger Søren Greve til KNR.
LÆS OGSÅ Napparsimmaviliarnissartik sivisuumik utaqqisariaqaraat
De to lærere skulle have været tilbage fra juleferie den 5. januar, men på grund af helikopterproblemerne har der ikke været flyvninger til Kullorsuaq siden december.
Den ene af de to underviser de yngste elever i første, anden og tredje klasse, og er desuden den eneste uddannede lærer på de klassetrin. Der har derfor været nogle gevaldige huller, som ifølge Søren Greve skulle fyldes ud.
- Så vi har vikarer og nogle uuddannede gode timelærere, som skal få det resterende til at fungere, men det er selvfølgelig en rigtig stor opgave.
Glæder sig til at vende tilbage
De 90 børn på skolen bliver normalt undervist af otte uddannede lærere og ni såkaldte timelærere, som ikke har en læreruddannelse.
Derfor skal de øvrige lærere løbe ekstra stærkt, når to af deres kollegaer er forhindret i at møde på arbejde.
I Upernavik sidder lærer Elias Petersen sammen men hustruen, som også er lærer, ufrivilligt strandet, og det kan ikke gå hurtigt nok med at komme tilbage på skolen for lærerparret.
- Vores opgave er ellers at sørge for at give læring og undervisning for elever. Derfor er det vigtigt at vi kommer hjem nu, siger Elias Petersen.
LÆS OGSÅ Helikopterproblemer i Nordgrønland fortsætter
Tilbage på skolen ser viceskoleinspektøren også frem til at blive fuldtallige igen, men indtil det sker, er Søren Greve fortrøstningsfuld i forhold til, at børnene får den nødvendige undervisning.
Han slår desuden fast, at de hellere vil give eleverne færre timer end at gå på kompromis med undervisningen.
- Og det har vi ikke gjort. Vi har valgt at sige, at det kan godt forsvares, det vi gør her, så de får en acceptabel undervisning, siger Søren Greve, som er viceskoleinspektør på skolen i Kullorsuaq.
LÆS OGSÅ Issittumi sakkutooqarfik ilaasut apuunnissaannut ikiuuttoq