Direktør: Store forbedringer siden tilsyn i socialforvaltning

Tilsynsrapporten for socialforvaltningen i Kommuneqarfik Sermersooq er mere eller mindre forældet, mener direktør for Forvaltning for Børn og Familie, Martha Lund Olsen. Et nyt sagsbehandlingssystem har blandt andet været med til at forbedre forholdene, siger hun.
Martha Lund Olsen
Foto © : KNR
10. januar 2019 10:39

- Det er lidt ærgerligt, at de ikke har holdt tilsyn, nu, hvor vi siden april har knoklet med at ændre vores systemer og sagsgange.

Det siger direktør for Forvaltning for Børn og Familie i Kommuneqarfik Sermersooq, Martha Lund Olsen, som svar på kritikken i en rapport fra Selvstyrets Tilsynsenhed, som netop er udkommet.

LÆS OGSÅ Forbedringer – men stadig mange fejl på socialområdet

Rapporten er en opfølgning på tilsynsbesøg i henholdsvis 2016 og 2017 i kommunens socialforvaltning, som stemplede kommunen for ’social omsorgssvigt’.

Den nye rapport konkluderer, at der er sket forbedringer i forvaltningens arbejde, men at der fortsat er lang vej endnu.

Men den nye rapport baserer sig på tilsyn i Nuuk, Paamiut og Ittoqqortoormiits socialforvaltninger i slutningen af 2017 og start 2018.

Få måneder senere, i april 2018, fik socialforvaltningen i hele Kommuneqarfik Sermersooq et nyt, elektronisk journalsystem og indført en helt ny procedure for sagsbehandling efter råd og test fra to konsulentfirmaer.

Og det har ifølge Martha Lund Olsen medført meget store forbedringer, som ikke fremgår af den nye tilsynsrapport.

LÆS OGSÅ Sermersooq giver 40 mio. til udsatte børn og handicappede borgere

- Der er sket rigtig, rigtig meget, må vi sige, med hele vores indsats for, hvordan vi modtager underretninger, og hvordan de bliver behandlet og ansvar- og kompetenceforholdet, der også er ændret internt og nogle klare retningslinjer for, hvilke afdelinger der tager sig af hvad og hvordan.

En af de store kritikpunkter i den nye rapport er, at der - trods digitalisering af alle socialsager – mangler dokumenter i mange sager, og at personalet ikke ved, hvor dokumenterne er.

Men hvis Tilsynsenheden kom forbi i morgen, vil billedet se anderledes ud, siger børn- og unge-direktøren.

- Meget af det vil være ordnet, ja.

Direktør: Ingen forvandling på én dag

En stor del af den seneste tilsynsrapport beskriver også en dårlig kommunikation mellem socialforvaltningerne i Nuuk, Paamiut og Ittoqqortoormiit. Men også den del er der handlet på.

- Det er også noget af det, vi har kigget på. Og jeg ved, at vores afdelingsleder her (i Nuuk, red.), som har ansvaret for kontakten til Ittorqortoormiit og Paamiut for eksempel, holder regelmæssige møder med dem – telefonmøder, ja, siger Martha Lund Olsen.

Også et styrket samarbejde med politiet og sundhedsvæsnet er sat i system, særligt i Østgrønland, siden Tilsynsenheden sidst var på besøg, oplyser direktøren.

Næste skridt er at forbedre indsatsen på blandt andet familiecentre og tilbud til omsorgssvigtede og seksuelt krænkede børn.

LÆS OGSÅ Grønland betaler 491 millioner for anbragte handicappede

Men ændringerne af socialforvaltningernes arbejde tager tid, erkender Martha Lund Olsen.

- Vi har stadigvæk mange ting, vi skal ordne. Så vi har travlt og er ved godt mod, og vi synes, det er et spændende område at arbejde med. Og vi har flere og flere af vores stillinger besat, så det er jo positivt.