Grønland betaler 491 millioner for anbragte handicappede
Mange svært handicappede er anbragt i Danmark, fordi vi her i landet ikke kan tilbyde passende forhold. Den løsning kostede sidste år 491 millioner kroner for de grønlandske kommuner.
Det oplyser naalakkersuisoq for sociale anliggender, Sara Olsvig, i et paragraf 37-svar til Anthon Frederiksen, Parti Naleraq.
De 132 borgere er anbragt i Danmark, fordi der ikke er 'passende mulighed for ophold i Grønland'. Kommunalbestyrelserne skal dog mindst en gang om året vurdere, om det er muligt at hjemtage en borger i stedet for anbringelse i Danmark.
Det kræver, at en række forhold er opfyldt, før en borger kan sendes fra Danmark og hjem til Grønland. Kommunen skal blandt andet lave en handleplan for borgeren, som skal godkendes af Naalakkersuisut, inden vedkommende kan hjemtages.
FN-konvention
Anthon Frederiksen spørger også naalakkersuisoq Sara Olsvig, om udgiften til en handicappet borger stadig skal betales af Grønland, hvis vedkommende nægter at rejse hjem til Grønland, selvom det er besluttet af myndighederne.
Hertil lyder svaret, at det baserer sig på en konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde. En dansk kommune kan i visse tilfælde overtage udgiften til en borger, hvis den grønlandske borger ikke længeres anses for at have en hjemkommune her i landet.
Sara Olsvig oplyser dog ikke i sit svar, hvor mange borgere der er blevet hjemtaget i 2016.
Qaasuitsup Kommunia
39 borgere, 165,9 millioner kroner
Qeqqata Kommunia
24 borgere, 91,6 millioner kroner
Kommuneqarfik Sermersooq
53 borgere, 181,2 millioner kroner
Kommune Kujalleq
16 borgere, 52,4 millioner kroner