Foto: Paalu Møller/KNR

Tilsyn i Sermersooq: Forbedringer – men stadig mange fejl på socialområdet

Efter lammende kritik af socialområdet i Kommuneqarfik Sermersooq peger et nyt tilsyn nu på forbedringer. Men det er stadig markante udfordringer, fastslår rapport.

Der går bedre i sagsbehandlingen på socialområdet i Kommuneqarfik Sermersooq.

Sådan lyder det fra Tilsynsenheden under Departementet for Sociale Anliggender, der atter har været på besøg hos socialforvaltningen i Nuuk, Paamiut og Ittoqqortoormiit i efteråret 2017 og vinteren 2018.

LÆS OGSÅ Sermersooq udsætter børn for offentligt omsorgssvigt

Opfølgningen sker, efter det i 2017 haglede ned med kritik over området efter Tilsynsenhedens besøg.

Her lød kritikken blandt andet, at der var fejl i 75 procent af alle socialsager og konklusionen lød, at der generelt var tale om ”social omsorgssvigt” fra kommunens side.

Børneattester er indhentet

Men der er fremgang at spore. I rapporten står: ”Tilsynsenheden anerkender den meget betydelige indsats, der er gjort for at ændre de eksisterende og kritisable forhold”.

Kommunen har blandt andet fået ny organisatorisk indretning og indhentet børneattester fra alle anbringelses- og plejefamilier. Attesterne manglede i mange sager under det tidligere tilsyn.

LÆS OGSÅ Børnetalsmand rystet over tilsynsrapport

Også journaliseringen af sager er i fremgang. De stikprøver, som tilsynet har taget, er blevet oprettet i et IT-system, hvor de tidligere dokumenter nu er lagt ind.

Mangel på dokumenter og handlingsplaner

Men krikken fylder fortsat langt hovedparten af rapporten. For sagerne har stadig store mangler, og i mange tilfælde er der ikke blevet handlet aktivt i sager, som Tilsynsenheden så på i 2017.

”I størstedelen af sagerne mangler ét eller flere relevante dokumenter, herunder afgørelser, beregninger, skrivelser til borgeren, lægeerklæringer osv. Værst står det til på handicapområdet og bedst står det til på pensionsområdet,” skriver Tilsynsenheden og tilføjer:

LÆS OGSÅ Sermersooq giver 40 mio. til udsatte børn og handicappede borgere

”Derudover finder Tilsynsenheden det kritisabelt, at kommunen ikke i alle tilfælde selv er klar over hvor de relevante dokumenter befinder sig.”

Flere steder er dokumenter erstattet at små gule huskesedler, og der mangler fast rutine i journaliseringen, som andre kommuner er bedre til, påpeger Tilsynsenheden.

Rapporten slår dog også fast, at problemerne ikke kan løses på kort tid og anerkender, at forvaltningens nye grundlag er på rette vej, hvis det bliver fulgt.

”Tilsynsenheden finder, at kommunen med dette initiativ søger at ændre på de forhold der er påpeget i tilsynsrapporten ved at skabe et helt nyt forvaltningsgrundlag for børneområdet.”

LÆS OGSÅ Grønland betaler 491 millioner for anbragte handicappede

Kommuneqarfik Sermersooq anerkender i vis udstrækning tilsynets rapport i et høringssvar.

Her bliver det dog påpeget, at det trods god personalenormering fortsat er svært at ansætte og fastholde socialarbejdere i forvaltningen. Og det nedsætter kvaliteten i sagsbehandlingen.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt