Børnetalsmand rystet over tilsynsrapport

Børnetalsmanden kritiserer i kraftige vendinger myndighedernes håndtering af udsatte børn og unge. De skarpe udtalelser kommer efter en ny tilsynsrapport, der retter en skarp kritik af Kommuneqarfik Sermersooqs forvaltning på børne- og ungeområdet.
Foto © : MIO
Skrevet af Kenneth Elkjær
08. juni 2017 16:18

Rapporten kritiserer kommunens håndtering af sager om anbringelse og tvangsfjernelse af børn og unge. Børnetalsmand Aviâja Egede Lynge er rystet over rapportens konklusioner:

- Tilsynsrapporten viser os, at de myndigheder, der skal træde til i de ulykkelige situationer (...) i katastrofalt omfang omsorgssvigter de børn, der i forvejen er svigtet, udtaler hun.

LÆS OGSÅ Sermersooq udsætter børn for offentligt omsorgssvigt

Hun mener, at hovedstadskommunen melder sig ind i rækken af grønlandske kommuner, der har fået kritik for deres varetagelse af udsatte børn og unge.

- Den viser, at også Kommuneqarfik Sermersooq ikke lever op til en række artikler i FNs Børnekonventionen, som Grønland har ratificeret, udtaler hun.

LÆS OGSÅ Aktindsigt bekymrende læsning

LÆS OGSÅ Kritiseret område har fået tilført 90 millioner kroner

Tilsynsenheden kritiserer blandt andet, at børn og unge bliver udsat for overgreb og vold, uden at kommunen griber ind, selvom de har kendskab til misbruget. I rapporten omtales det som offentligt omsorgssvigt.

- Jeg vil kalde det dobbelt omsorgssvigt, siger børnetalsmanden, der opfordrer kommunen til at handle på kritikken.

- Der er brug for et stærkt tværfagligt samarbejde mellem myndighederne og for et kompetenceløft. Derudover er der brug for at udarbejde en konkret, langsigtet og helhedsorienteret indsats for børnene og familierne i Kommuneqarfik Sermersooq, slutter Aviâja Egede Lynge.

LÆS OGSÅ Børn har det svært i Kujalleq

LÆS OGSÅ Store mørketal for overgreb i Kujalleq