Aktindsigt bekymrende læsning

Der har hersket retsløse tilstande i Kommune Kujalleq.

Det fremgår af en aktindsigt i mailkorrespondancen mellem kommunen og Socialdepartementet om hjælp til sagsbehandling på det sociale område, som adjunkt ved Sociale forhold på Ilisimatusarfik, Steven Arnfjord ikke tøver med at kalde for bekymrende læsning.

- Det vidner om, at Kommune Kujalleq på det socialfaglige område er uorganiseret, udokumenteret og har handlet uansvarlig i flere tilfælde, siger Steven Arnfjord til KNR.

 

Læs også Borgernes retssikkerhed truet

 

Anbragte børn ramt

Steven Arnfjord peger på, at uansvarligheden især gælder de 31 særligt grelle sager om anbragte børn, hvor de gængse, almindelige forvaltningsprocedurer er sat helt ud af værk.

Og hvor de 13 af sagerne slår ud som "meget bekymrende sager" på Socialdepartementets bekymringsbarometer.

- Det handler jo ikke bare om tal og statistik. Der er familier og børneskæbner bag ved tallene, hvor loven ikke er blevet fulgt, siger Steven Arnfjord:   

 - Det er jo barnets ret at vide, hvorfor er jeg anbragt, hvor længe skal jeg være anbragt, og hvornår kommer jeg eventuelt hjem igen.

 

Børnekonvention overtrådt

Steven Arnfjord hefter sig også ved, at kommunen klart har overtrådt FN's Børnekonvention på flere punkter.

Selv om Steven Arnfjord kalder det modent, at borgmester Jørgen Wæver Johansen har bedt Selvstyret om hjælp, så undrer det ham, at borgmesteren sammen med den øvrige politiske topledelse ikke har handlet noget før:

 - De har det centrale ansvar for at sikre, at lovgivningen bliver fulgt. Man kan ikke rigtig drive en socialforvaltning uden en topledelse. Altså de har haft masser af udskiftninger på deres socialdirektørposter. Og det har altså nogle konsekvenser for, hvordan området bliver forvaltet og organiseret. Så det er man simpelthen nødt til at stramme op på, siger adjunkt Steven Arnfjord fra Ilisimatusarfik.