Statsminister om Grønlands-tur: Overgreb mod børn har topprioritet

Tårnhøje tal for seksuelle overgreb mod børn er på programmet, når statsministeren besøger Grønland. Det oplyser Mette Frederiksen selv.
Formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA), tager mandag imod statsminister Mette Frederiksen, når hun kommer på en fire-dages tur til Grønland. Her er de fotograferet sammen foran Nationalmuseet i København efter undskyldningsarrangementet for eksperimentbørnene. Foto © : KNR
12. marts 2022 11:35

- Tallene taler deres eget, dramatiske sprog.

Sådan sagde statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag på et pressemøde i København, da hun blev konfronteret med de nyeste tal for seksuelle overgreb i Grønland, især mod børn og unge. Det skete i forlængelse af undskyldningsarrangementet for eksperimentbørnene.

Nye tal fra Grønlands Politi viser, at der i 2021 blev anmeldt 643 seksualforbrydelser, hvoraf 54 af tilfældene var mod børn under 15 år. Det er otte gange så mange anmeldelser om seksuelle overgreb sammenlignet med Danmark.

Tallene blev dog overgået året forinden: I 2020 var der 748 anmeldelser om seksuelle overgreb, hvor de 106 af dem var mod børn under 15 år. 

LÆS OGSÅ Ny lov på vej: Hårdere straf for voldtægt af børn og unge

Og det viser, at den nuværende indsats mod især overgreb på børn ikke er god nok.

- Det er helt åbenlyst, at det ikke går hurtigt nok, og at der stadigvæk er meget, meget store problemer, sagde Mette Frederiksen på spørgsmål fra Ekstra Bladet, der mindede hende om, at hun er "børnenes statsminister". 

- Det er derfor også noget, der skal have vores fulde opmærksomhed og højeste prioritet. Jeg rejser selv til Grønland mandag, og der kommer vi til i fællesskab at have fokus på de mest udsatte børn, sagde statsministeren.

Formanden: Langt, sejt træk

I 2019 afsatte Folketinget 5,3 millioner kroner i akuthjælp til indsats mod seksuelle overgreb på børn i Tasiilaq.

Samme år blev der sendt yderligere 80 millioner kroner afsted fra Danmark, primært til at ansætte flere socialrådgivere i kommunerne. Det skete, selv om socialområdet er et rent grønlandsk ansvarsområde

De 80 millioner kroner er dog primært gået til at opbygge Socialstyrelsen under Selvstyret.

Statsministeren understreger, at der ikke noget, "der virker fra den ene dag til den anden", mens formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede, ved samme pressemøde sagde, at nogle indsatser virker - uden at oplyse hvilke.

- Vi er nødt til at sige, er, at der er mange ting, der er lykkes. Det skal man huske at sige. 

LÆS OGSÅ Ordfører: Uanstændigt hvis penge ikke hjælper grønlandske børn

Han mener, at der er tale om et langt, sejt træk for at nedbringe antallet af overgreb mod børn. Men han erkender også, at der skal mere eller andet til end i dag. 

- Men der er også nogle ting, hvor vi skal kigge ind ad og sige: Det har nok ikke ændret noget. Så vi skal nok ændre nogle ting, som vi plejer at gøre, så man på den måde gør en indsats bedre, end den vi gør i dag, sagde Múte B. Egede.

Mette Frederiksen er i Nuuk mandag til tirsdg, hvor hun bl.a. skal deltage i et undskyldningsarrangement for eksperimentbørnene i Katuaq. Onsdag og torsdag befinder hun sig i Ilulissat.