- Jeg synes, det er uanstændigt, hvad der er foregået, at man simpelthen har brugt pengene til noget andet. Det er ikke godt nok, siger Søren Espersen. Foto: Toqqorsivik/Arkiv

Ordfører: Uanstændigt hvis penge ikke hjælper grønlandske børn

Folketinget har bevilget 80 millioner til udsatte børn, men de er måske ikke kommet børnene direkte til gavn.

Beretninger om mange overgreb på børn i Grønland fik i 2019 Folketinget til at sende en ekstrabevilling på 80 millioner kroner til Selvstyret.

Pengene skulle gå til at hjælpe de mest udsatte børn og deres familier, men ifølge Martha Lund Olsen, der er direktør for børn og familie i kommunen Sermersooq, er ekstrabevillingen slet ikke kommet børnene til gavn.

- Langt det meste af hjælpen er gået til opbygning af Socialstyrelsen med 60-80 ansatte samt at betale danske kommuner for at stille op med fire socialrådgivere til afhjælpning af kommunal sagsbehandling, siger hun til mediet Sermitsiaq. AG.

Det vækker harme hos Søren Espersen, der er grønlandsordfører for Dansk Folkeparti.

- Jeg synes, det er uanstændigt, hvad der er foregået, at man simpelthen har brugt pengene til noget andet. Det er ikke godt nok.

- Så har vi lært det. Vi skal ikke yde tilskud ud over det bloktilskud, som vi lovgivningsmæssigt skal, hvis ikke Grønland modtager det på den rigtige måde, siger han.

Ifølge Søren Espersen var det første gang i ti år, at der blev givet en ekstrabevilling til Grønland, og han siger, at Grønland "selvfølgelig har vidst hele tiden, hvad Danmark har tænkt, at pengene skulle bruges til".

Men det er ikke korrekt, at det alene er det grønlandske selvstyre, der har et ansvar i sagen.

Det mener Aaja Chemnitz Larsen, der sidder i Folketinget for Inuit Ataqatigiit (IA) og er formand for Grønlandsudvalget.

Hun fremhæver, at Grønland selv har postet 20 millioner kroner i indsatsen, at det er en fælles indsats mellem Danmark og Grønland, og at de to parter i fællesskab har udarbejdet 16 anbefalinger til at styrke indsatsen for børnene.

- Hvad pengene skulle bruges til, er vi i Folketinget holdt uden for af både den danske regering og af Naalakkersuisut.

- Jeg har været meget kritisk og ønsket, at pengene skulle bruges til forebyggelse og en tidlig indsats, så jeg deler en del af kritikken hjemme fra Grønland, men at sige, at det kun er Grønlands Selvstyres ansvar, det er simpelthen ikke korrekt, siger hun.

Ritzau forsøger at få et interview med socialminister Astrid Krag (S) og Paneeraq Olsen (Naleraq), der er naalakkersuisoq for børn, unge og familier.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt