Ny lov på vej: Hårdere straf for voldtægt af børn og unge

Seksuelle overgreb af børn og unge skal straffes hårdere, og ofret skal modtage mere hjælp. Det er dele af en ny lovpakke, som Folketinget skal se på.
Frihedsberøvelsen for seksuelle overgreb mod børn skal i fremtiden stige. Det ønsker både Naalakkersuisut og den danske regering.
10. februar 2022 06:01

Det giver ar for livet, når et menneske bliver udsat for et seksuelt overgreb - ikke mindst som barn.

Derfor skal straffen også være højere end i dag. Det mener både Naalakkersuisut og den danske regering, som blandt andet ønsker at hæve straffen for voldtægt af børn og unge under 18 år med 50 procent.

Det sker med en ny, stor lovpakke på 377 sider, som Folketinget nu skal behandle, og som skal ændre retsplejeloven og kriminalloven for Grønland.

LÆS OGSÅ Nyt forslag vil sende voksne længere tid i anstalt for overgreb mod børn

Hvis en gerningsmand i dag bliver idømt mellem 2,5 år og 3,5 år i anstalten for et seksuelt overgreb på en person under 18 år, vil det efter lovændringen blive mellem 3,5 år og 5 års frihedsberøvelse.

- Det er mit håb, at lovforslaget vil bidrage til at mindske antallet af seksuelle overgreb i fremtiden og gøre en forskel for børn og unge i Grønland, siger justitsminister Nick Hækkerup (S).

Mere hjælp til både ofre og gerningsmand

Hvis lovpakken bliver vedtaget, vil det også betyde større hjælp til ofre for seksuelle overgreb i Grønland.

For eksempel skal et offer i fremtiden have mulighed for at få en bisidder til at støtte sig ved afhøringer af politiet og i retssager. Bisidderen skal være beskikket, det vil sige betalt af det offentlige og ikke af ofret selv.

LÆS OGSÅ Politiet ønsker flere anmeldelser om digitale krænkelser

Politiet vil også fremover skulle meddele et offer for et seksuelt overgreb, når gerningsmanden bliver løsladt, eller hvis han eller hun medvirker i et tv- og radioprogram.

Undersøgelser for stoffer i anstalterne

Lovpakken har været flere år undervejs og er kommet i stand med anbefalinger fra en grønlandsk-dansk arbejdsgruppe, og i dialog med Naalakkersuisut og Rådet for Grønlands Retsvæsen.

Lovpakken har ofret i centrum, men rummer også tiltag for anstalterne i Grønland.

Eksempelvis skal personalet undersøge alle gæster i anstalterne for besiddelse af alkohol eller euforiserende stoffer. Også de indsatte skal kunne undersøges begge dele ved udåndings- og urinprøvekontrol.

Derudover vil det også blive muligt at tilbyde et behandlingsforløb til dømte seksualforbrydere i anstalten i Nuuk.

- Det er alle emner, der står højt på den politiske dagsorden i Grønland. Samlet vil det medvirke til at løfte retssikkerheden og retsfølelsen for borgerne, siger naalakkersuisoq for finanser, råstoffer, justitsområdet og ligestilling, Naaja H. Nathanielsen (IA).

Lovpakken blev fremsat i Folketinget onsdag 9. februar. Du kan læse hele lovforslaget her.