Politiet ønsker flere anmeldelser om digitale krænkelser
Du skal passe på, når du færdes på internettet. Der er mange forskellige brugere på de sociale medier, og nogle af dem kan være krænkere.
De kan finde på at lave en falsk profil, som de bruger til at vinde børn og unges tillid med henblik på at begå seksuelle overgreb.
Det kaldes for grooming.
LÆS OGSÅ Ny naalakkersuisoq for justitsområdet: Samtykkelov og digitale krænkelser skal prioriteres
Politiet har derfor startet en kampagne, der skal advare børn og unge om risikoen. Kampagnen skal hjælpe børnene med at se advarselslamperne, når de færdes på internettet.
- Grooming omfatter situationer, hvor en voksen eller en mere erfaren person forsøger at opbygge et tillidsforhold til en mindreårig, typisk via sociale medier, med det formål at begå seksuelle overgreb eller lokke den mindreårige til at sende billeder eller videoer af seksuel karakter, siger Viggo Johansen. Han er vicepolitiinspektør i Grønlands Politi.
Få anmeldelser
En opgørelse fra Grønlands Politi viser, at der er få anmeldelser om grooming.
Vicepolitiinspektøren understreger, at der kan være flere tilfælde, der ikke bliver anmeldt. Til Qanorooq sagde han i sidste uge, at de få anmeldelser blandt andet kan skyldes trusler mod ofrene.
- Der kan være forskellige årsager til, at groomingofrene kan blive truet. Eksempelvis kan der trues med at offentliggøre fortrolige billeder. Der kan også forekomme andre trusler eller pengeafpresning, siger Viggo Johansen.
Og det skal kampagnen være med til at ændre. Udover at forebygge grooming skal kampagnen hjælpe børn og unge, der er blevet udsat for digitale krænkelser af seksuel eller voldelig karakter på internettet, til at reagere og snakke med andre om det eller anmelde det til politiet.
- Vi vil gerne forebygge krænkelser og styrke børn og unges kapacitet til at sætte grænser. Derudover skal det give værktøjer til, at man skal stoppe, hvis man har fået overtrådt en grænse og fortælle det til en voksen eller melde det til politiet.
- Det kan give alvorlige senfølger, hvis man har været udsat for grooming, siger Viggo Johansen.
Man kan anmelde krænkelser til Grønlands Politi på telefon 70 14 48.
Her kan du se politiets kampagnevideo: