Største sexchikanesag i Grønland skal afgøres

Anklager om krænkelser begået af partisekretær var med til at starte stor debat om sexchikane.
Tirsdag skal Mikael Petersen, der blandt andet har været partisekretær i Siumut, i retten i en sag om blufærdighedskrænkelse. Arkivfoto. Foto © : KNR
04. januar 2021 04:58

Tirsdag den 5. januar skrives et nyt kapitel i fortællingen om killiliisa-bevægelsen i Grønland.

Den dag møder tidligere partisekretær i Siumut og Partii Naleraq, Mikael Petersen, op til en historisk retssag ved Sermersooq Kredsret. 

LÆS OGSÅ Omstridt partisekretær skal i retten for blufærdighedskrænkelse

Her står han anklaget for fire forhold, hvor han skal have krænket en eller flere kvinders blufærdighed. 

Hændelserne skal have fundet sted fra 2013 og frem til 2018 inden for murene i Siumuts partikontorer i Nuuk. Ifølge anklageskriftet, som KNR har fået aktindsigt i, skal Mikael Petersen blandt andet have taget en eller flere kvinder på ballerne eller givet dem klap bagi. 

Anklagemyndigheden kræver, at den garvede partisekretær skal anbringes 60 dage i anstalt. Selv genkender hovedpersonen ikke anklagerne om sexchikane, selvom han tidligere har undskyldt for at have overtrådt en grænse.

Sagen er den mest profilerede af sin slags i Grønland og var i begyndelsen af 2020 med til at antænde en hed debat om kvinders rettigheder.  

Killiliisa

Det hele startede med ti håndskrevne breve fra ti forskellige kvinder - heriblandt Siumuts folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam. Konvolutterne indeholdt beskrivelser af de krænkelser, som Mikael Petersen ifølge kvinderne havde begået mod dem. Den 27. februar 2020 kom brevene frem i offentligheden.

- På grund af angst kunne jeg ikke sige noget længe. Jeg hører jo ofte, at han (Mikael Petersen red.) har så stor magt og nyder så meget respekt, at der ikke ville være nogen, der ville tro på mig, og at han ville ødelægge mit liv, hvis jeg sagde noget, skrev Aki-Matilda Høegh-Dam i et Facebook-opslag kort tid efter.

LÆS OGSÅ Sexchikaneofre: Bryd tavsheden, I er ikke alene om det

Mikael Petersen nægtede at kunne genkende anklagerne om sexchikane, men opsagde samtidig sit job som partisekretær, da Siumuts hovedbestyrelse angiveligt havde fritstillet ham. 

Med det var Metoo-bevægelsen, der særligt i USA havde afsløret systematiske krænkelser af kvinder begået af magtfulde mænd, kommet til Grønland. Her blev det døbt killiliisa. 

Nyansat i Naleraq

Debatten fyldte herefter meget i mediebilledet. KNR talte med blandt andre Naaja Nathanielsen og flere unavngivne kvinder, der kunne berette om en mandschauvinistisk kultur i Inatsisartut.

Paninnguaq Heilmann, der var en af de ti brevafsendere, udtalte til KNR, at der hersker en passive og indirekte accept af sexchikane i samfundet.

Daværende formand for Siumut, Kim Kielsen, udsendte efter længere pres fra medier og andre politikere en skriftlig erklæring, hvor han slog streg under, at der var nultolerance overfor krænkelser. 

Den 1. april blev det kendt, at Partii Naleraq havde ansat Mikael Petersen, som partiets nye sekretær. Det fik Kuno Fencker og Naleraqs ungdomspartiformand, Paarnannguaq Tobiassen, til at trække sig fra partiet. Mikael Petersen er dog ikke længere ansat, oplyser Partii Naleraq.

I midten af maj blev han meldt til politiet. 

LÆS OGSÅ Mikael Petersen: Jeg kan ikke genkende snak om sexchikane

Kort efter nyheden om ansættelsen i Naleraq udsendte Mikael Petersen en pressemeddelelse. Her skrev han, at der tidligere i Siumut havde været en “bramfri omgangstone,” som han selv havde været en del af.

- Men at der skulle have været tale om sexchikane, kan jeg på ingen måde genkende. Og advokaterne mener da heller ikke, der er noget at komme efter, udtalte Mikael Petersen i pressemeddelelsen.

Om de får ret i den forudsigelse vil stå klart den 5. januar.