Spørgsmålet om Grønlands indtræden i Parisaftalen udskydes til efteråret

Det vil tidligst være ved efterårssamlingen, at Inatsisartut kommer til at tage stilling til beslutningen om Grønlands indtræden i Parisaftalen. Det er særligt Siumut, som ønsker en afklaring af konsekvenserne ved en indtræden, før partiet vil tage stilling.
Siumut har hele tiden været skeptisk over for Parisaftalen. Men før de vil tage stilling, afkræver de svar på en række spørgsmål. Foto © : Scanpix

Endnu en gang udsætter Inatsisartut beslutningen om, hvorvidt Grønland skal indtræde i Parisaftalen.

Beslutningen er nu blevet udskudt til efterårssamlingen.

Det er ikke første gang, at beslutningen om Grønlands indtrædelse udskydes. Forslaget blev førstebehandlet 19. maj, men der kunne ikke opnås enighed i Inatsisartut.

Allerede i 2021 slog formanden for Naalakkersuisut, Mute B. Egede, fast, at Grønland ville træde ind i Parisaftalen. Det gjorde han på Cop26-topmødet i Skotland.

Beslutningen var dog ikke godkendt af Inatsisartut, hvilket er årsagen til, at Grønlands indtrædelse endnu ikke er blevet til virkelighed på trods af Muté B. Egedes løfte.

Siumut har svært ved at vælge

Det er særligt Siumut, som har haft svært ved at bestemme sig for, om Grønland skal kaste sig ind i den grønne kamp for kloden, og de er stadig ikke blevet enige med sig selv.

For der er stadig mange ubekendte i kampen for klimaet, siger partiets formand, Erik Jensen, til KNR.

- Det er altid vigtigt at man kan komme med i en aftale, men det er endnu vigtigere, at man ved, hvad konsekvenserne kan være.

Og når der tales om konsekvenser, er der selvfølgelig tale om dem i kroner og øre.

Konsekvenserne skal undersøges

Der er ingen tvivl om, at Grønland vil blive hårdt ramt af klimaforandringerne, hvis der ikke bliver vendt om på den nuværende udvikling, hvor temperaturen stiger. Derfor er det også afgørende, at Grønland kaster sig ind i kampen.

Men det er ikke helt ligegyldigt, hvordan det sker, mener Erik Jensen.

- Vi har krævet, at der skal være en grundig undersøgelse af, hvilke konsekvenser der kan være for befolkningen og samfundet. Og det skal undersøges grundigt, hvad en indtræden i Parisaftalen vil betyde for infrastruktur, økonomi, bygder og byer i landet, siger han.

Vil ikke love noget

Selvom beslutningen tidligst vil blive truffet til efteråret, er der stadig mange spørgsmål, som skal besvares før partiet, kan beslutte om, de er for eller imod Parisaftalen i Grønland.

Derfor vil Erik Jensen heller ikke love, at der bliver indgået en aftale til efteråret.

- Det er udvalget, der har besluttet, efter deres arbejde, at de først kan komme med resultater efter forårssamlingen. Det er derfor ikke overraskende, hvis der er et stort arbejde, som skal undersøges. Hvis de har brug for tid, så får det lov til det, det er også mulighed, siger formanden.