Små byer og bygder kan gå glip af billigt internet

Det er for dyrt og besværligt for nye teleoperatører at udbyde internet andre steder end i de større byer - og derfor kan de holde sig væk, vurderer tele-rådgiver.
13. april 2015 18:19

Det er langt fra alle, der kommer til at nyde godt af Naalakkersuisuts længe ventede liberalisering af teleydelser.

Det er nemlig for dyrt og besværligt for nye teleoperatører at udbyde internet andre steder end i de større byer. Manglende infrastruktur og for få kunder kan få de nye teleoperatører til at holde sig væk fra små byer og bygder - og så kan en del af befolkningen vinke farvel til billige og hurtige surfture på nettet. 

Sådan lyder vurderingen fra telerådgiver og direktør i Netplan, Torben Rune.

- Kunder bor endnu mere spredt (i Grønland, red.) end selv de mest spredte bebyggelser i Danmark. Derfor vil det være meget usandsynligt, at man de steder, af helt fri konkurrence, vil få en dækning. Jeg har svært ved at se, at nye selskaber skulle have en interesse i at gå ind i de områder, og lave priskonkurrence mod den etablerede prisudbyder, siger han.

Læs også Billigere internet forsinket igen

De store byer får mest ud af frit telemarked
Det er primært borgere i større byer som Nuuk, Sisimiut eller Qaqortoq, der kommer til at høste frugterne af det frie marked. Her er der langt bedre vilkår for konkurrence, da der er flere borgere og et mindre behov for investeringer, vurderer Torben Rune.

Han tror, at ydreområderne i Grønland kommer til at ende som ydreområderne i Danmark, hvor borgerne har fået dyrere og dårlige teleløsninger efter liberaliseringen.

Læs også Politikere raser mod Tele-Post

Tele-Post holder hånden under de små byer og bygder
Helt så galt behøver det dog ikke at gå, lyder det fra Christian Jelvelund, konsulent i Copenhagen Economics, der har været med til at lave rammebetingelser for teleliberaliseringen.

Det er meningen, at de nye operatører skal betale Tele-Post for holde teleforsyningen oppe de steder i landet, hvor de nye teleudbydere ikke har lyst til at operere.

- De tager hånd om, at der er en række ydreområder, hvor der formentlig i første omgang ikke vil se en ny udbyder. Det er sikret sådan, at der er betaling til, at Tele-Post kan fortsætte med at levere i de her ydreområder, siger Christian Jelvelund, der dog ikke kan sige, hvad det betyder kommer til at betyde for priserne på internet og mobiltelefoni i ydreområderne.

Læs også Knud Kristiansen afviser indgreb i Tele-Post-sag