For sjette år i træk: Finansloven bliver sandsynligvis ikke vedtaget til tiden

Inatsisartut får sandsynligvis en uge ekstra til at behandle finanslovsforslaget.
Naalakkersuisoq for finanser, Vittus Qujaukitsoq, anmoder om at udskyde fristen af vedtagelsen af finanslovsforslaget frem til den 21. november. Foto © : KNR
Skrevet af Ivik Kristiansen
12. november 2019 06:23

Naalakkersuisoq for finanser, Vittus Qujaukitsoq (NQ), anmoder om at udskyde fristen for vedtagelsen af finanslovsforslaget frem til den 21. november.

Ifølge loven skal finansloven for næste år ellers være vedtaget senest 15. november.

Udskydelsen sker efter, at Finans- og Skatteudvalget beklagede sig over kort tid til at behandle nye ændringsforslag op til tredje- og sidstebehandlingen af finanslovsforslaget.

Andenbehandlingen af finanslovsforslaget blev nemlig også udskudt. Ifølge udvalget skyldes det, at svarene på udvalgets spørgsmål kom 18 dage efter svarfristen. 

LÆS OGSÅ Udvalg: Kort tid til at lukke underskud

Udskydelsen betød, at tid til behandlingen af forslaget gik tabt. Det var der ellers brug for, for op til andenbehandlingen opererede finanslovsforslaget med et underskud på 70,6 millioner kroner.

Penge, der skal findes inden vedtagelsen.

Nu vil Vittus Qujaukitsoq altså give politikerne en uge ekstra. Udskydelsen sker rent praktisk ved, at Qujaukitsoq har stillet et lovforslag om udskydelsen, der behandles tirsdag.

LÆS OGSÅ Finanslovsforslag: Flere tendenser presser økonomien

Grunden til, at der skal en lov til, er, at finansloven skal være vedtaget inden 15. november forud for finansåret.

Forrige års finanslove er også blevet vedtaget efter 15. november. Sidste gang en finanslov blev færdig til tiden var i 2013.

Hvis udskydelsen bliver godkendt, vil også godkendelse af budgetter, skattesatser og nye takster for børnepasning ske senere på året, end hvis finansloven bliver vedtaget til tiden.