Siumutballade overskygger forårssamlingen

Siumuts interne stridigheder overskygger forårssamlingen og besværliggør arbejdet i Inatsisartut.
08. juni 2017 09:51

Partiordførerne i Inatsisartut giver forårssamlingen en overvejende positiv evaluering og kalder samlingen bestået.

Men den ellers udemærkede forårssamling er blevet overskygget af andre sager som ballade om forfatningen, FN-klagen og den interne strid i Siumut, mener politisk kommentator Aqqaluk Lynge.

Særligt er det konflikterne mellem Inatsisartutformanden, Lars Emil Johansen og formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, der går ud over det politiske arbejde.

LÆS OGSÅ Uenigheder i Siumut kan svække vælgernes tillid

- Situationen med de to stridende parter er uholdbar for folkestyret i det hele taget, for Inatsisartutmedlemmerne og for det arbejde, der skal gøres i fremtiden, siger han.

Også internt i koalitionen kan det give udfordringer. For det er besværligt for koalitionsparterne Partii Naleraq og Inuit Ataqatigiit, når Inatsisartutformanden, Lars Emil Johansen og koalitionens formand, Kim Kielsen ikke kan enes.

Det er nemlig svært for de to partier at finde ud af, om de skal være loyale overfor Inatsisartutformanden eller koalitionens formand.

LÆS OGSÅ Konflikterne står i kø i Siumut

Og hvis koalitionens formand fortsat hedder Kim Kielsen efter sommeren, så kan kan det få konsekvenser for Lars Emil Johansens position, når efterårssamlingen begynder og der skal vælges formand til Inatsisartut.

- Spørgsmålet er om det vil gå ud over Inatsisartuts formand, siger Aqqaluk Lynge..

Inden der kommer til at ske noget i koalitionen eller Inatsisartut så er det dog nødvendigt at se, hvad der kommer til at ske til Siumuts delegeretmøde i slutningen af juli, siger han.

LÆS OGSÅ Lars-Emil Johansens politiske fnidder-fnadder

LÆS OGSÅ Lars-Emil Johansen revser sin partiformand