OVERBLIK Konflikterne står i kø i Siumut

Siumutformanden Kim Kielsen ser ud til at møde modstand, når partiet samles til sommer til Siumuts generalforsamling i juli. Gennem det seneste halve år har den ene interne konflikt afløst den næste og fremvist partiets interne uenigheder for offenligheden.
26. april 2017 13:15

Stemning var høj tilbage i 2014 da Siumut mødtes til ekstraordinær generalforsamling og Kim Kielsen blev valgt til formand for partiet.

Men det seneste halve år har budt på alt andet en god stemning. Gentagende sager har fremvist interne stridigheder i Siumut. 

I december sidste år lagde Kim Kielsen afstand til udtalelser fra Vittus Qujaukitsoq med kritik af Danmark og tanker om selvstændighed. Mens andre siumutter, deriblandt Lars Emil Johansen bakkede op om Qujaukitsoq.

LÆS OGSÅ Kim Kielsen afviser udmeldelse af Rigsfællesskabet

Godt en måned senere var der uro igen. I januar blev Martha Lund Olsen nemlig uden varsel fyret som naalakkersuisoq.

- Da jeg landede i Kangerlussuaq, fandt jeg ud af, at jeg ikke længere var Naalakkersuisoq, sagde hun i januar.

LÆS OGSÅ Overrasket Martha fyret over telefonen

I marts i år kritiserede Lars Emil Johansen åbent Kim Kielsens ledelse i en artikel i avisen Sermitsiaq.

- Vi har meninger, vi er ikke et topstyret parti. Det er ikke forbudt og det er ikke odiøst at udtrykke uenighed med en partiformand. Og det er det, jeg har gjort, sagde Lars Emil Johansen efterfølgende til KNR.

Og her svarede Kim Kielsen igen.

LÆS OGSÅ Hvad skal man med fjender, når man har Lars-Emil?

- Plads til forskellighed har der altid været, men det er vi ude over nu, sagde Kim Kielsen.

Senest hændelse var mandag, da der igen var uenigheder mellem Vittus Qujaukitsoq og formanden i forbindelse med en rokade i Naalakkersuisut, og det fik Qujaukitsoq til at tage sin afsked.

- Jeg må konstatere, at der ikke har været tilstrækkelig enighed i den linje, jeg står for, og som formanden for naalakkersuisut står for, sagde Vittus Qujaukitsoq.

LÆS OGSÅ Vittus går i protest og udfordrer Kielsen

Han antydede mandag overfor KNR, at han vil blande sig i kampen om formandsposten i Siumut til sommer.

Men det er ikke kun i partitoppen, at medlemmernes uenigheder diskuteres offentligt.

I Qaasuitsoq Syd er splittelsen ikke bare hårde ord. Siumut er opdelt i to grupper, med Enok Sandgreen og Nikolaj Jeremiassen på den ene side og resten på den anden.

LÆS OGSÅ Man kan ikke være delvis medlem af Siumut

- Jeg var overrasket. Jeg besluttede, at jeg ikke kan deltage længere, når sådanne ting kan foregå og man kan arbejde i nattens mulm og mørke, sagde Enok Sandgreen.

Også hovedstadens stort anlagte projekt med en ny bydel og ambitioner om 30.000 indbyggere i Nuuk synliggjorde uoverensstemmelser i Siumut.

Kim Kielsen kritiserede offentligt projektet, som siumutmedlemmerne i kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq ellers bakkede op om og havde stemt for.

LÆS OGSÅ Kielsen ude med riven efter Asii og egne partikammerater

LÆS OGSÅ Kielsen-kritikerne står i kø