Foto: KNR

Vittus går i protest og udfordrer Kielsen

Vittus Qujaukitsoq forlader Naalakkersuisut i protest mod, at Kim Kielsen ville fjerne ham fra udenrigsområdet. Det fortæller han selv til KNR.

Naalakkersuisoq Vittus Qujaukitsoq smed mandag morgen lidt af en politisk bombe, da han meldte ud på sin Facebook, at mandag bliver hans sidste dag i Naalakkersuisut. Mandag middag løfter han sløret for, hvorfor han har taget den beslutning.

Formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, ønskede at fjerne Vittus Qujaukitsoq fra posten som naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, og det var mere, end hvad Qujaukitsoq ville finde sig i:

- Jeg har vurderet situationen sådan, at jeg anser det som en fratagelse af et ansvarsområde, som jeg har haft og som jeg har arbejdet hårdt for at skulle lykkedes. Og jeg har vurderet situationen sådan, at jeg ikke skal være en del af naalakkersuisut længere, siger han til KNR.

Vittus Qujaukitsoq fortæller videre, at han og Kielsen har været uenige om vigtige emner som rigsfællesskabet og forsvarspolitik.

- Jeg må konstatere, at der ikke har været tilstrækkelig enighed i den linje, jeg står for, og som formanden for naalakkersuisut står for.

Kim Kielsen har bekræftet, at de nye ansvarsområder var årsag til Qujaukitsoqs afgang.

LÆS OGSÅ Kim Kielsen afviser udmeldelse af Rigsfællesskabet

Kamp om formandsposten

Og Siumut-formand Kielsen kan godt begynde at forberede sig på en kamp om formandsposten i partiet. Vittus Qujaukitsoq er nemlig klar til at udfordre ham på posten som formand for partiet.

- Jeg forlader ikke politik. Jeg fortsætter mit engagement, og jeg regner bestemt med, at jeg er i spil til Siumuts landsmøde til sommer.

Vittus Qujaukitsoq har ad flere omgange været meget kontant i sine udmeldinger mod USA og Danmark. I december vakte det store opsigt i både Danmark og Grønland, at han som naalakkersuisoq for udenrigsanliggender truede med at melde Grønland ud af Kongeriget Danmark og smide USA ud af Pittufik, hvis der ikke blevet taget større hensyn til Grønlands ønsker.

LÆS OGSÅ Danmarks arrogance er altødelæggende

En udmelding, der ikke blev taget godt imod i hverken Danmark eller hos hans egne kolleger i Naalakkersuisut.

Det kan du læse mere om her.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt