Qujaukitsoq trækker sig

Den magtfulde politiker og naalakkersuisoq Vittus Qujaukitsoq har mandag morgen smidt lidt af en bombe på Facebook. Her skriver han, at han trækker sig fra sine poster i Naalakkersuisut.

Opdateret klokken 10.26: Mandag indtræder Erik Jensen i Naalakkersuisut som afløser på Martha Lund Olsens poster. Men det bliver tilsyneladende ikke den eneste udskiftning i Kim Kielsens Naalakkersuisut.

Vittus Qujaukitsoq trækker nemlig sig fra sine poster som naalakkersuisoq for erhverv, arbejdsmarked og udenrigsanliggender, melder han ud på Facebook.

- Min tid som naalakkersuisoq slutter i dag. Jeg træder tilbage. Jeg vil takke alle, som har støttet mig i mit arbejde. I har givet stor styrke. Tak, skriver han i den kortfattede besked.

KNR har været i kontakt med formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen. Han siger, at vi alle bliver klogere klokken 11.00, når debatten i Inatsisartut åbner.

Dermed siger Qujaukitsoq farvel til grønlandsk politik i denne omgang, da han ikke er valgt ind i Inatsisartut.

Ved valget i 2014 fik han kun 87 personlige stemmer, hvilket ikke var nok til hverken en plads i parlamentet eller en plads som stedfortræder.

Vittus Qujaukitsoq har i sin tid som naalakkersuisoq gjort sig bemærket uden for landets grænser flere gange. Særligt i december sidste år, da han gav et opsigtsvækkende interview til Politiken. Her udtalte han som naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, at Danmarks arrogance er 'altødelæggende for vores relationer i Rigsfællesskabet'.

LÆS OGSÅ Danmarks arrogance er altødelæggende

Qujaukitsoq gjorde det ved samme lejlighed klart, at Grønland kan melde sig ud af Kongeriget Danmark, hvis Danmark ikke begynder at imødekomme nogle af Grønlands ønsker.

Den kontante udmelding vakte stor undren på Christiansborg, hvor flere partier og statsminister Lars Løkke Rasmussen afviste kritikken. Herhjemme tog partiformændene i koalitionen Sara Olsvig (IA) og Kim Kielsen (Siumut) afstand fra deres kollega i Naalakkersuisut.

- Det har ikke været drøftet og vedtaget i Naalakkersuisut at stille en udmeldelse af Rigsfællesskabet op som svar på en eller flere aktuelle uenigheder mellem Naalakkersuisut og regeringen. Det forventer jeg heller ikke vil komme på tale, lød det i en udtalelse fra Kielsen, der dog stadig havde tillid til sin naalakkersuisoq.

LÆS OGSÅ Kim Kielsen har stadig tillid til Vittus Qujaukitsoq

Der var dog rosende ord fra andre i Siumut. Blandt andet partiets veteran Lars-Emil Johansen.

LÆS OGSÅ Lars-Emil roser Qujaukitsoq

LÆS OGSÅ Vittus er ikke stolt over resultat

 

LÆS OGSÅ Tilspidset konflikt i Siumut

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt