Foto: KNR

Vittus er ikke stolt over resultat

Målsætningen om at nå et overskud på knap 21 millioner kroner, som Naalakkersuisut slog fast for et år siden i finansloven, ligger i dag meget langt væk fra virkeligheden.

 

To dage før valget fremlægger Vittus Qujaukitsoq bedrøvelige tal, der ifølge Inatsisartuts arbejdsgange skulle have været forelagt midt i oktober. Radioavisen talte med naalakkersuisoq for finanser, om det overraskende store underskud på næsten en kvart milliard kroner, men det var svært at få konkrete svar fra politikeren.

 

Nu ved offentligheden altså besked. I den endelige vedtagede finanslov for i år står der et overskud på 21 millioner kroner. Hvordan er det gået med at få det overskud i hus indtil videre, synes du?

 

- Jeg synes, man skal forholde sig til (pause) finansloven inklusive den tillægsbevilling, som et flertal i Inatsisartut har vedtaget i forbindelse med den ekstraordinære ledighedsbekæmpelse, hvor der blev afsat 174 millioner kroner... (afbrydes).

 

Der er en masse forhold, som I kunne have taget hensyn til. Men vil du ikke nok forklare lytterne, hvad de primære årsager er til, at finansloven er skredet, og at den lige nu viser et trecifret underskud på drift, anlæg og udgifter?

 

- Altså jeg skal pointere klart og tydeligt, at det ikke er bevillingerne, som vi har overskredet. Det er mindre indtægter, der er årsag til, at vi kommer til at få underskud for i år.

 

Og én af de store indtægter, som gjorde, at I regnede jer frem til et overskud på finansloven for et år siden, var 75 millioner kroner i indtægter fra makrelafgifter. Den pose penge er for eksempel skrumpet med 20 millioner kroner. I vidste sidste efterår, at I baserede en stor del af indtægterne på forsøgsfiskeri. Var det ansvarligt af koalitionen?

 

- Jeg synes, det er værd at bemærke og glæde sig over, at makreller har indbragt landskassen over 74 millioner kroner. Det svarer immervæk til en hel skatteprocent ekstra i indtægter, og det, synes jeg, vi skal glæde os over.

 

Sådan lød altså svarene fra fungerende naalakkersuisoq for finanser, Vittus Qujaukitsoq.

 

I den grønlandske del af KNR's interview svarer han, at han "ikke er stolt" over det store underskud, der lige nu er i landskassen.

Læs også Landskassen mangler kvart milliard

Læs også DOKUMENTATION: Så meget bløder landskassen

Læs også Olsvig til Naalakkersuisut: Det er dårlig regeringsførelse

Læs også Naalakkersuisut: Vi har fulgt gængse forpligtelser

 

Om samme emne:Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl