Vittus: Færre smøger og øl giver underskud

Det er mindre indtægter på afgifter fra tobak, alkohol og skatter, der er årsag til underskuddet på finansloven. Arbejdsløshedsbekæmpelsen har også kostet ekstra. Det forklarer fungerende Naalakkersuisoq for finanser, Vittus Qujaukitsoq.

- Underskuddet havde vi allerede i forårsmødet varslet. Det skyldes mindre indtægter i forhold til drift, og tilskudsbevillingerne ligger lavere i budgettet samt tobak, alkohol og skatteindtægterne ligger også lavere, derfor skal vi forvente et underskud, siger Vittus Qujaukitsoq mandag til KNR.

Vittus Qujaukitsoq (Siumut) erkendte nemlig i går efter et pres fra først medlem af det midlertidige finansudvalg, Naaja Nathanielsen og siden fra Grønlands Arbejdsgiverforening, GA, at der vil være et større underskud i forhold til det budget, der er lagt i finansloven for 2014.

Læs også Vittus Qujaukitsoq: Landskassen får et underskud

Tobaksafgifterne skal ifølge finansloven indbringe landskassen 165 millioner kroner i 2014, mens alkoholafgifterne skulle indbringe 215 millioner kroner.

Men Ifølge Vittus Qujaukitsoq har vi i Grønland hverken drukket så meget alkohol eller røget så meget tobak, som økonomerne har forventet.

Læs også GA afkræver svar fra Vittus Qujaukitsoq

Den er også gal med skatteindtægterne, som man i finansloven regnede med ville indbringe landskassen 910 millioner kroner. Med andre ord har vi borgere ikke tjent helt så meget, som finansdepartementet havde regnet med. Og det betyder færre skatteindtægter.

Samtidig har Naalakkersuisuts kamp for at skabe flere jobs kostet på bundlinjen.

Lader vente på sig
Men hvor meget underskuddet egentligt er, vil den fungerende Naalakkersuisoq for finanser ikke gå i detaljer om, før skatte- og finansudvalget er blevet orienteret tirsdag eftermiddag.

- Der er fire emner på mødet, som vi skal drøfte, og jeg går ud fra at kontogennemgangen med underskud vil blive drøftet under mødet, siger en fåmælt formand for den fungerende finans- og skatteudvalg, Jens Immanuelsen fra Siumut.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl