Siumut: Vækst skal redde økonomien

Siumuts politiske ordfører forklarer, at partiet satser på at investere sig ud af de problemer, som truer Grønlands økonomi.
04. december 2015 05:03

Finansloven for 2016 rummer ikke reformer, der for alvor gør noget ved det gabende hul, der er i mellem den grønlandske stats indtægter og udgifter, når økonomerne kigger ud i fremtiden.

Det var i sidste uge budskabet fra såvel professor i økonomi og formand for økonomisk råd, Torben M. Andersen, som direktøren for Grønlandsbanken, Martin Kviesgaard.

Læs også Demokraterne er enige i kritik af finansloven

Politisk ordfører fra Siumut, Jens Erik Kirkegaard, mener dog, at koalitionen har bevist, at den er villig til at reformere.

- Nu har Grønland ikke haft reformer af nogen art de sidste to til tre valgperioder, så det, at vi er kommet i gang nu, viser, at den her koalition og Naalakkersuisut har viljen til det, siger Jens-Erik Kirkegaard til KNR som respons på kritikken.

Jens-Erik Kirkegaard henviser til reformerne af alderspensionen og førtidspensionssystemet, som eksempler på at koalitionen kan reformere til gavn for økonomien på længere sigt.

Læs også IA er ikke tilfreds med systematisk underskud

Reformerne har dog kun en meget lille effekt ifølge Økonomisk Råds beregninger. Jens-Erik Kirkegaard forklarer, at koalitionen satser på, at større vækst vil afhjælpe problemerne i Grønlands økonomi.

- Én af de ting, der kan få gang i økonomien i Grønland, er investeringer i eksempelvis infrastruktur, der på kort sigt kan give beskæftigelse, men som på langt sigt også kan give økonomisk vækst via turisme og billigere transport, siger Jens-Erik Kirkegaard.

Martin Kviesgaard fra Grønlandsbanken hæftede sig i sin kritik af finansloven også ved, at det var betænkeligt, at det ikke er lykkedes koalitionen at lave en finanslov, der giver overskud, selvom Grønlands økonomi i øjeblikket er i en såkaldt normalkonjunktur grænsende til højkonjunktur.

Læs også Bankdirektør: Der burde være overskud

Jens-Erik Kirkegaard afviser, at koalitionen kunne have sparet flere penge.

- Når man er ansvarlig i en regering har man også en forpligtelse til at finde finanser til landets velfærdssystem - både til sygehuse, uddannelse og socialområdet - så vi har været vores ansvar bevidst, siger Jens-Erik Kirkegaard.