Demokraterne er enige i kritik af finansloven

Demokraterne ønsker yderligere besparelser og reformer, men Atassut mener, at man er godt på vej.
- Havde det stået til os, havde vi sørget for, at det havde været overskud på finansloven fra 2016 allerede, siger Tillie Martinussen, finansordfører for Demokraterne. Foto © : KNR
02. december 2015 10:35

Finansloven fik i sidste uge en hård medfart af formanden for Økonomisk Råd og direktøren for Grønlandsbanken.

Koalitionspartierne Demokraterne og Atassut svarer nu på kritikken.

- Havde det stået til os, havde vi sørget for, at det havde været overskud på finansloven fra 2016 allerede, siger Tillie Martinussen, finansordfører for Demokraterne, der har været med til at forhandle finansloven for 2016 på plads.

Læs også Bankdirektør: Der burde være overskud

Hun er dermed på linje med Grønlandsbankens direktør, Martin Kviesgaard, der i sidste uge sagde, at med den situation, som Grønlands økonomi befinder sig i, burde der kunne mønstres et overskud på finansloven. Tillie Martinussen placerer dermed ansvaret for underskuddet hos de to øvrige koalitionspartier - Siumut og Atassut.

Finansordfører for Atassut, Steen Lynge, er ikke lige så bekymret over underskuddet. Han mener, det er vigtigt at holde fast i at investere for at få Grønland endegyldigt ud af krisen.

- Investeringer betyder højere beskæftigelse og højere skatteindtægter men også besparelser på sigt, siger Steen Lynge.

Læs også Økonomiprofessor kritiserer finanslov

Formanden for Økonomisk Råd, Torben M. Andersen, er enig med direktøren for Grønlandsbanken, Martin Kviesgaard, om, at underskuddet på finansloven hovedsageligt skyldes manglende reformer. Reformer der også på længere sigt skal mindske gabet mellem landskassens indtægter og udgifter - det såkaldte holdbarhedsproblem.

Det er Tillie Martinussen enig i.

- Der er et stort arbejde foran os, og vi er fuldstændig enige med Økonomisk Råd i, at det burde være sat i gang. Det skulle måske endda have været sat i gang for fem, ti eller femten år siden, siger Tillie Martinussen.

Læs også IA er ikke tilfreds med systematisk underskud

Steen Lynge mener, at man er godt i gang med reform arbejdet - senest med vedtagelsen af reformen af alderspensionen og førtidspensionssystemet - han anerkender dog, at tempoet kunne være højere.

 - Altså vi kan godt være enige i, at tingene ikke går så hurtigt, som man godt kunne ønske sig, men vi har igangsat nogle reformer, og vi får vedtaget for eksempel nogle reformer inden for pensionsområdet, siger Steen Lynge.

I økonomisk Råds analyse af landets økonomi fra september gøres det dog klart, at disse to reformer har en meget lille effekt i forhold til at løse holdbarhedsproblemet, og Økonomisk Råd skriver i rapporten:

- I en lang årrække bliver der behov for en bredere reformindsats end fremlagt med finanslovsforslaget for 2016 for helt at fjerne den eksisterende ubalance mellem fremtidige indtægter og udgifter.