Foto: KNR // Anton Gundersen Lihn

Siumut siger nej tak til opkøb af Air Greenland-aktier

Inuit Ataqatigiit vil opkøbe de sidste 62,5 procent af Air Greenland, som den danske stat og SAS ejer. Den ide møder modstand fra Siumut.

IA vil købe de resterende aktier hjem til Grønland, så Selvstyret bedre kan styre selskabet. Air Greenland har meldt sig positive overfor ideen, men Siumut siger nej tak.

- Hvis vi fik tilbudt aktierne for 1 kroner, sagde vi selvfølgelig ja tak. Men med den værdi aktierne har, vil det binde et så stort milliardbeløb, at det vil forhindre os i at foretage de nødvendige infrastrukturinvesteringer, siger partiets næstformand Karl Kristian Kruse i et skriftligt svar.

LÆS OGSÅ Air Greenland vil gerne købes hjem

Han henviser til planerne om at udbygge lufthavnene i Ilulissat og Nuuk, ligesom der er planer om at bygge en lufthavn i Qaqortoq. En samlet investering til flere milliarder kroner. 

- Så nu er ikke det rigtige tidspunkt at foretage aktiekøb. Infrastrukturinvesteringerne skal både udvikle vores lands økonomi i form af øget turisme og direkte eksport af fiskeriprodukter, og give vores borgere adgang til billigere og mere direkte transport, siger Karl Kristian Kruse på vegne af Siumut.

Erik Jensen vil overtage luftfarten

Hans partikollega Erik Jensen, tidligere naalakkersuisoq for infrastruktur, har dog en anden holdning til spørgsmålet. Han mener, at det er værd at undersøge, om det vil give økonomisk mening for det grønlandske samfund at opkøbe de sidste 62,5 procent af Air Greenland af SAS og den danske stat.

- Hvis vi skal forbedre servicen til borgerne, så er det indiskutabelt, at ansvarsområdet skal overtages af Grønland, siger han til KNR.

Alternativt mener den tidligere naalakkersuisoq for infrastruktur, at det kan være værd at overveje at sælge den grønlandske andel i Air Greenland og bruge pengene på at danne et nyt flyselskab, der er 100 procent ejet af Grønland.

Erik Jensen siger, at begge scenarier kræver grundige økonomiske undersøgelser, inden politikerne træffer en beslutning.

LÆS OGSÅ Air Greenland skal ejes helt af Grønland

LÆS OGSÅ Demokraterne vil undersøge privatisering af Air Greenland

 

Kommentarer