Randi Vestergaard EvaldsenFoto: Jonas Fievé/KNR

Demokraterne vil undersøge privatisering af Air Greenland

Demokraterne vil hellere undersøge en privatisering af Air Greenland end at gøre det fuldstændig selvstyreejet. Det siger formand Randi Vestergaard Evaldsen som reaktion på en udmelding fra Aqqaluaq B. Egede og Inuit Ataqatigiit. IA mener, at Air Greenland skal være 100 procent ejet af Selvstyret.

Aqqaluaq B. Egede vil have mere udbytte af og mere kontrol med Air Greenland. Og det vil han og IA have ved at Selvstyret bliver eneejer af luftfartsselskabet.

Men den idé er Demokraterne skeptiske overfor. Formand Randi Vestergaard Evaldsen vil i stedet have nedsat en kommission, der skal undersøge og komme med anbefalinger om, hvilke selvstyreejede selskaber, der kan privatiseres.

- Her der ønsker vi at se de fordele og ulemper der er. Og der ønsker vi helt klart at Air Greenland skal indgå. For hvis det kan styres kommercielt, hvorfor skal Selvstyret så være indblandet, siger hun.

LÆS OGSÅ Air Greenland skal ejes helt af Grønland

Air Greenland er i øjeblikket ejet af Selvstyret, SAS og den danske stat, der hver ejer omkring en tredjedel.

Men ifølge Aqqaluaq B. Egede så vil det være en fordel, hvis Selvstyret får fuldstændigt ejerskab over Air Greenland. Det kan nemlig give mulighed for at Selvstyret alene kan træffe de beslutninger, der er bedst for Grønland og for infrastrukturen.

Men hos demokraterne mener man, at opgaven med at sikre god infrastruktur også kan løses med et privatejet selskab.

- Servicen og kvaliteten skal ikke forringes af det vi kan se i dag. Det skal gøres meget bedre. Så ved at have nogle krav til servicekontrakterne, så kan det sagtens komme til at hænge sammen. Og hvem siger, at det private ikke kan løse det her bedre, siger hun.

LÆS OGSÅ Demokraterne lægger en utraditionel valgstrategi

Randi Vestergaard Evaldsen erkender, at nogle områder ikke kan privatiseres, men det er derfor at mulige privatiseringer skal undersøges i en kommission, siger hun.

- Der er da nogle ting, der er samfundsvigtige og der synes vi ikke, at man bare kan give slip direkte. Det synes vi skal undersøges godt og grundigt, siger hun.

Medlemmerne af en eventuel kommission skal ifølge Demokraternes formand være folk med erfaring inden for luftfart og kendskab til konkurrence og til Grønland.

Kommentarer