IA: Air Greenland skal ejes helt af Grønland

Grønland skal have mere udbytte af og mere kontrol med Air Greenland. Derfor skal selskabet være 100 procent ejet af Selvstyret, mener Inuit Ataqatigiits Aqqaluaq B. Egede. Han vil have Selvstyret til at købe de to ejerandele, som er ejet af SAS og den danske stat.

- Situationen er uholdbar. Ejerstrukturen med de tre ejere gør det svært at udvikle området. I dag er vi tre parter om at dele overskuddet og tre om at tage beslutningerne om for eksempel forbedringer. Hvis Grønland bliver eneejer af selskabet, behøver vi ikke at spørge andre for at træffe en beslutning, siger Aqqaluaq B. Egede.

Han argumenterer blandt andet med, at luftfarten er en vigtig del af den grønlandske infrastruktur. Og at de to andre ejere, SAS og den danske stat, primært plejer deres egne interesser, når det gælder Air Greenland. 

LÆS OGSÅ IA og Siumit revser Air Greenland for arbejdsforhold

Derfor bør Selvstyret købe sig til at være eneejer, så man her i landet har det sidste ord i de vigtige beslutninger om for eksempel investeringer i nye fly.

Men SAS og den danske stat ejer omkring 62,5 procent af aktierne i Air Greenland, og der skal derfor findes en stor pose penge for at Selvstyret kan komme til at eje 100 procent af selskabet.

Til hvordan de penge skal findes, svarer Aqqaluaq B. Egede.

LÆS OGSÅ IA tager snæver føring i første måling

- Selvstyret kommer til at få hele overskuddet. I dag bliver det delt mellem de tre, den danske stat, SAS og Selvstyret. Så bliver der næsten ikke noget til sidst, fordi vi kun får en tredjedel af overskuddet. Pengene til at købe de to andre ejerandele skal komme fra det overskud, som Grønland vil få ved at eje det hele, siger han.

Hvornår et eventuelt køb af de to ejerandele i Air Greenland vil blive aktuelt er op til partierne sammen at beslutte, siger Aqqaluaq B. Egede.

Kommentarer