Siumut og IA har haft møde med Mette Frederiksen - og drikker kaffe med andre partier

IA og Siumut var mandag hver især til møde med den kongelige undersøger, Mette Frederiksen (S). Begge forventer flere invitationer - og taler imens med andre partier.
08. november 2022 14:05

Grønlands to genvalgte folketingsmedlemmer var mandag begge forbi statsministerens embedsbolig Marienborg nord for København for at deltage i regeringsforhandlinger.

Det skete hver for sig.

Her fremlagte Aki-Matilda Høegh-Dam fra Siumut partiets ønsker til en ny regering i Danmark.

Sådan fordeler mandaterne sig i Folketinget

Socialdemokratiet: 50
Venstre: 23
Moderaterne: 16
SF: 15
Danmarksdemokraterne: 14
Liberal Alliance: 14
Konservative Folkeparti: 10
Enhedslisten: 9
Radikale Venstre: 7
Nye Borgerlige: 6
Alternativet: 6
Dansk Folkeparti: 5
Inuit Atagatigiit: 1
Siumut: 1
Javnaðarflokkurin: 1
Sambandspartiet: 1

Ønskerne er godkendt af hovedbestyrelsen i Siumut og handler blandt andet om ligeløn til statens tjenestemænd i Grønland, særligt anstalts- og politibetjente, og styrkelse af de danske sagsområder i Grønland, især retsområdet. 

Men det er også vigtigt, at sager, som er blevet sat i gang under den afgående regering, bliver fuldt til dørs, siger Aki-Matilda Høegh-Dam:

LÆS OGSÅ Aaja og Aki-Matilda til audiens hos statsministeren: Kræver ændringer

- Jeg går lige så meget op i de processer, som vi har startet, og som vi selvfølgelig gerne vil have færdiggjort. 

Hun vil dog ikke fortælle, hvad første forhandlingsmøde med Mette Frederiksen og Socialdemokratiet konkret handlede om.

- Der bliver jeg mere påpasselig med at føre forhandlinger gennem medierne, fordi jeg gerne vil have det stærkeste ståsted i forhold de ting, vi har bragt på banen, siger Aki-Matilda Høegh-Dam.

Også IA's Aaja Chemnitz tog partiets 10 krav til en ny dansk regering med til mødet på Marienborg.

De går blandt andet på en behandlingsgaranti i Danmark for grønlændere, et kollegie i København til grønlandske førsteårsstuderende og ligeløn for statens tjenestemænd i Grønland. 

Grønland skal vise sit afgørende mandat

Siden mandag har Mette Frederiksen (S) fortsat forhandlingerne med kun danske partier om en reform af sundhedsområdet i Danmark.

Men de grønlandske folketingsmedlemmer holder også møder til andre sider.

Det skabte for eksempel opsigt mandag, da Aaja Chemnitz efter mødet med Mette Frederiksen sagde, at hun senere samme dag skulle mødes med formanden for Moderaterne, Lars Løkke Rasmussen.

Men det er der intet odiøst eller mærkeligt i, understreger Aaja Chemnitz.

- Jeg har jo været mere åben og ærlig omkring, hvem jeg holder møde med, end mange andre. For mange andre gør det samme som jeg; nemlig mødes på kryds og tværs, også mellem rød og blå blok.

LÆS OGSÅ Aaja Chemnitz peger på Mette F - og holder møde med Løkke senere i dag

Hun har afvist at pege på Lars Løkke Rasmussen som ny statsminister for en borgerlig regering. Men derfor er det stadig vigtigt at have en tæt dialog, både med ham og andre partiformænd. 

- Selv om IA er det 90. mandat i et rødt flertal i Folketinget, kunne man jo godt forestille sig, at partierne gik uden om de nordatlantiske mandater. Det er vigtigt, at man samarbejder bredt ud til de partier, vi allerede har et samarbejde med, for at Grønland kommer så højt op på dagsordenen som overhovedet muligt, siger hun.

Aki-Matilda Høegh-Dam er enig. Hun har foreløbig holdt møde med Enhedslisten, SF, Radikale Venstre og Alternativet.

Med nogen blot for hyggens skyld, med andre for at minde dem om betydningen af Grønland.

- De dialoger, der har været med de andre partier, har ikke handlet om regeringsforhandlinger. Men det er jo stadig vigtigt at have dialog og indflydelse, siger Aki-Matilda Høegh-Dam og tilføjer: 

- Hvor står man, hvad tænker de om Grønland? Meget af det ender med at være small talk, og de få gange, vi måske får lidt mere ud af det, vil jeg faktisk bare holde det mellem mig og de partier, jeg har snakket med.

Siumut og IA forventer begge at få en ny indkaldelse til forhandlinger med Mette Frederiksen meget snart, oplyser de.