Samarbejdspartiet ekskluderer fem medlemmer

De fem medlemmer af Samarbejdspartiet, der i november anmeldte partiets hovedbestyrelse til politiet, er ekskluderet forud for partiets landsmøde.
Fungerende formand Tillie Martinussen og hovedbestyrelsen i Samarbejdspartiet har ekskluderet fem medlemmer af partiet for "partiskadelig virksomhed". Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Anders Dall
16. december 2020 05:14

Nu på søndag holder Samarbejdspartiet med den fungerende partiformand Tillie Martinussen i spidsen landsmøde. Men der er på ingen måde tale om en rolig optakt.

Fem medlemmer af partiet er nemlig blevet ekskluderet fra partiet. Det drejer sig om Michael Rosing, Henrik Philippsen, Mathias Laurits Mathiasen, Flemming Nielsen og Liv Molich. Det bekræfter Flemming Nielsen, der nu er forhenværende medlem og forhenværende kasserer i Samarbejdspartiets regionsafdeling i Sermersooq, til KNR. 

Landsmødet på søndag afholdes elektronisk. Ifølge mødeindkaldelsen på grund af covid-19. Og det betyder ifølge Flemming Nielsen, at de fem medlemmer nu er afskåret fra at deltage.

-Landsmødet holdes jo elektronisk, så når vi ikke modtager det link der giver adgang, er vi jo udelukket fra at deltage, skriver Flemming Nieisen i et mailsvar til KNR. 

LÆS OGSÅ Flytning, allergi og stresscoach: Det handler striden i Samarbejdspartiet om

Af det eksklusionsbrev, som han modtog den 12. december af hovedbestyrelsen, fremgår det, at flere unavngivne personer har ønsket, at Flemming Nielsen skulle ekskluderes. Derfor nedsatte hovedbestyrelsen den 9. december et disciplinærudvalg. Udvalget indstillede efterfølgende til hovedbestyrelsen, at Flemming Nielsen burde ekskluderes. Den indstilling fulgte hovedbestyrelsen.      

Partiets hovedbestyrelse slår i en pressemeddelelse fast, at der er sket en række eksklusioner i partiet. Eksklusionerne er sket på baggrund af en række klager, som hovedbestyrelsen har modtaget. 

- Klagerne har især gået på partiskadelig virksomhed, herunder udokumenterede anklager om dette og hint til pressen, skriver hovedbestyrelsen i pressemeddelelsen, uden at det bliver uddybet nærmere. 

Har politianmeldt hovedbestyrelsen   

Balladen i Samarbejdspartiet udspringer af en uenighed i partiet om, hvordan partiet bruger pengene fra partistøtten.

LÆS OGSÅ Samarbejdspartiets hovedbestyrelse er anmeldt til politiet

Striden nåede nye højder, da Flemming Nielsen og Michael Rosing den 20. november sendte en opsigtsvækkende pressemeddelelse ud. Her gjorde de det klart, at de sammen med tre andre medlemmer havde anmeldt hovedbestyrelsen til politiet.

 

De fem ekskluderede medlemmer er:

 

Mathias Laurits Mathiasen, næstformand i partiets regionsbestyrelse i Sermersooq.

 

Flemming Nielsen, kasserer i partiets regionsbestyrelsen i Sermersooq.

 

Michael Rosing, der er suppleant til Inatsisartut.

 

Henrik Phillipsen, forhenværende medlem af hovedbestyrelsen og bor nu i Danmark. Han er stadig medlem af partiet. 

 

Liv Molich, suppleant i regionsbestyrelsen for Kommuneqarfk Sermersooq. 
 

I den forbindelse sagde Flemming Nielsen til KNR: 

- For os ser det ud som om, at der er blevet brugt penge af Samarbejdspartiets midler til at dække nogle af Tillies privatudgifter. Og det vil vi gerne have politiet til at vurdere og se, om der er sket noget ulovligt. Det kan vi ikke bedømme - det er politiets opgave.

Afviser beskyldninger

Tillie Martinussen og hovedbestyrelsen har afvist alle anklager om misbrug af partiets penge til at betale for Tillie Martinussens privatudgifter.

- Der er ingen penge i vores parti, der er gået til noget som helst privatforbrug, nu må den her hetz stoppe. Og det er jo ikke bare mig, der siger det. Det er jo også en hovedbestyrelse, der står bag det. Alting er gået til at opretholde vores mandat og til politisk arbejde, sagde Tillie Martinussen i november til KNR.  

LÆS OGSÅ Ekspert om privatforbrug i Samarbejdspartiet: Der er ingen regler

Ifølge pressemeddelelsen fra hovedbestyrelsen vil landsmødet tage stilling til eventuelle anker over eksklusionerne. Søndagens landsmøde, der altså afholdes elektronisk, starter klokken 13.

KNR har forsøgt at få en uddybende kommentar fra Tillie Martinussen om eksklusionerne, men det er ikke lykkedes.