Ekspert om privatforbrug i Samarbejdspartiet: Der er ingen regler

Det er svært at påvise misbrug af partistøtten. Det er nemlig ingen regler for, hvad der er privatforbrug, og hvad der ikke er, siger professor.
Den fungerende formand i Samarbejdspartiet, Tillie Martinussen, er hovedperson i en intern stridighed om brug af partistøtte. Foto © : Camilla Dam/KNR

De politiske partier i Inatsisartut har ikke mange regler, når det kommer til, hvad de må bruge penge fra partistøtten til.

Det er op til partierne selv og i sidste ender vælgerne at vurdere, om pengene bliver brugt rigtigt.

Sådan lyder vurderingen fra en ekspert i partistøtte og professor ved Aarhus Universitet, Jørgen Albæk Jensen. 

- Rammerne er meget, meget brede. Så i det store hele betyder det, at partierne kan bruge pengene til lige det, de synes. Så længe det ikke bruges til rent private udgifter - altså møblering af hjemmet, madvarer til eget forbrug og den slags, siger Jørgen Albæk Jensen til KNR. 

LÆS OGSÅ Tillie Martinussen kalder anklager for dårligt koordineret angreb

Reglerne for brug af partistøtte i Grønland går på, at partierne skal indsende en erklæring til Inatsisartut. Her skal de skrive, at tilskudsbeløbet fra det forgående år er anvendt til politisk arbejde.

Det kan være svært at påvise misbrug med partistøtte. Derfor er det ifølge professoren vigtigt, at medierne holder øje med, hvordan partierne bruger skattekronerne.

I meget åbenlyse tilfælde vil man kunne politianmelde partimedlemmer for misbrug af pengene. Ellers vil det overvejende være op til vælgerne at beslutte, om de kan stå inde for den måde, som pengene er blevet brugt på, siger han.

- Hvis den slags kommer frem, og det er klart for de fleste, at der er sket et misbrug, så vil det påvirke partiets stemmetal ved næste valg. Og det er jo nærmest den værste straf, man kan give et parti, siger Jørgen Albæk Jensen.   

Drama i Samarbejdspartiet

Partistøtte er blevet et varmt emne i grønlandsk politik efter, at der er opstået et stormvejr internt i Samarbejdspartiet i de sidste uger.

Den fungerende formand Tillie Martinussen og hovedbestyrelsen er blevet angrebet fra egne rækker for netop at have misbrugt partistøtten.

De kritiske røster tilhører bestyrelsen i regionsafdelingen i Sermersooq og den nu forhenværende bogholder i partiet, Jan Joe Seidsen.

Om partistøtte i Grønland

 

For at styrke det politiske arbejde i Inatsisartut ydes økonomisk tilskud til politiske partier, kandidatforbund, der er repræsenteret i Inatsisartut og til medlemmer der er valgt udenfor partierne.

Et politisk parti, der er repræsenteret i Inatsisartut, har ret til tilskud til partiets politiske arbejde, bestående af et grundtilskud på 850.000 kr. årligt samt et mandattilskud, der udgør 275.000 kr. årligt for hvert af partiets mandater.

 

Kilde: Inatsisartut.

Anklagerne lyder på, at ledelsen har brugt partistøtten - og altså reelt skatteborgernes penge - til at betale for Tillie Martinussens private udgifter.

For eksempel har partiet betalt for Tillie Martinussens flytning i år, der kostede cirka 14.000 kroner.

Partiet har også betalt for allergibehandlinger på en laserklinik i Nuuk sidste år. 

Tillie Martinussen har afvist kritikken, og overfor KNR betegner hun det som et 'dårligt koordineret angreb'.

Straffen kan falde på valgdagen

Reglerne her i landet ligger meget tæt op af de regler, som Folketingets partier opererer efter, forklarer Jørgen Albæk Jensen.

LÆS OGSÅ Flytning, allergi og stresscoach: Det handler striden i Samarbejdspartiet om

Ansvaret overlades i høj grad til til partiernes bestyrelser. Hvis et flertal godkender udgifter til politisk arbejde, så er det nok. Det er fordi, det oftest er partierne selv, der best kan vurdere, om pengene er gået til politisk arbejde.

- Hvis en politisk leder kom på besøg fra udlandet, ville det godt kunne betegnes som politisk arbejde at bruge penge på at invitere vedkommende på resturant. Men hvis man kun inviterede familiemedlemmer eller venner, så er det noget andet, siger Jørgen Albæk Jensen.