OVERBLIK Sagen om Aleqa Hammonds misbrug af landskassen

Klokken 22.09 fredag den 26. september brød sagen om Aleqa Hammonds misbrug af landskassens midler ud via en pressemeddelelse fra Inatsisartut.
Aleqa Hammond
Skrevet af Camilla Dam
27. september 2014 18:16

Her klargjorde Revisionsudvalget for ”Formanden for Naalakkersuisuts mellemværende med Selvstyret”, som det hed. Og på bundlinjen stod et beløb på 106.363,27 kr., som bl.a. er blevet brugt på private flybilletter, hoteludgifter inklusive mad og minibar til formandens familie.

Læs også Aleqa har misbrugt landskassen


Formanden for Naalakkersuisut afviser over for KNR, at hun skulle have misbrugt repræsentationsmidler fra landskassen.

- Der er tale om en misforståelse. Jeg har afregnet pengene, så alt er som det skal være nu.

Sådan siger Aleqa Hammond til Radioavisen fredag aften og giver rejsebureauet skylden for at familien blev booket på samme regning som hende selv.

Læs også Hammond: Det er rejsebureauets fejl


Lørdag formiddag deltog Aleqa Hammond ved Atassuts landsmøde, hvor taletiden også blev brugt på at afvise, at der skulle være hold i kritikken fra Inatsisartuts revisionsudvalg.

Læs også På brandslukning i koalitionen


I forbindelse med Revisionsudvalget pressemeddelelse fredag aften fremgik det også, at den tidligere Naalakkersuisutformand Kuupik V. Kleist ligeledes har en gæld til landskassen. Han erkender, at det drejer sig om 25.034 kroner.

- Den eneste fejl, der ligger, det er jo min egen fejl, i og med at jeg har et mellemværende med Selvstyret. Der er ikke begået fejl i administrationen, siger Kleist til KNR.

Dermed tager han regningen på sig modsat sin efterfølger, der altså tilskriver det Selvstyrets rejsebureau.

Læs også Kuupik erkender gæld for nytårstur


Formand for Inuit Ataqatigiit, Sara Olsvig, kræver klare linjer og en troværdig ledelse af landet, og hun mener derfor at tiden er inde til et valg.

- Vi noterer os desuden, at formanden for Naalakkersuisut lader hånt om Inatsisartuts Revisionsudvalg og mener at sagen er uden betydning. Vi bliver nødt til at understrege alvoren i, at et enigt Revisionsudvalg har valgt at forfølge sagen og offentliggøre den, siger hun blandt andet.

Læs også Inuit Ataqatigiit: På tide med et valg


Og formanden for Inatsisartuts revisionsudvalg, Kristian Jeremiassen, fastslår over for Radioavisen, at Aleqa Hammond har overtrådt de gældende regler for god regeringsførelse, og at det bør have konsekvenser.

- På baggrund af forløbet i denne sag, og selvom Aleqa Hammond allerede har betalt sit mellemværende tilbage, så er der stadig tale om et lovbrud, og det er ikke holdbart.

Fastslår Kristian Jeremiassen over for KNR.

Læs også Kristian Jeremiassen forudser mistillid mod Aleqa Hammond

Siden har Aleqa Hammond indkaldt til et ekstraordinært pressemøde lørdag aften kl. 18.30, som kan følges direkte på KNR tv og radio.

Naalakkersuisutformand Aleqa Hammond har samlet et overblik over sin kommunikation med natsisartuts Revisionsudvalg her.