Aleqa har misbrugt landskassen

Formand for Naalakkersuisut Aleqa Hammond har spenderet for over 100.000 kroner fra landskassen til forkælelse af familien og besøg i minibaren.

Grønlands leder Aleqa Hammond, Siumut, har brugt 106.363 kroner og 27 øre af Selvstyrets penge. Det viser en orientering som revisionsudvalget har bestilt ved en revisor.


- Mellemværendet er opbygget på baggrund af køb af private flybilletter, hvor Selvstyret har afholdt billetudgifter samt hoteludgifter til formandens familie, herunder betaling for restaurant og minibar mv.


- Desuden fremgår det af orienteringen, at der har været betalt for afholdelse af et privat arrangement i Selvstyrets repræsentationslokaler, skriver revisionsudvalget i en meddelelse.


Aleqa Hammond sender den videre
Sagens hovedperson vedkender sig sagen, men peger på, at fejlen hænger sammen med måden billetterne er booket på.
 
- Jeg aftalte fra starten med mine embedsmænd, at de skulle booke rejserne for min familie på de samme datoer som jeg skulle rejse. Men da jeg fik regningen fra rejsebureauet kunne jeg se, at det hele stod på den samme regning, siger Aleqa Hammond til KNR.

Læs også Hammond: Det er rejsebureauets fejl
 
Her skal det dog lige nævnes, at der er tale om udgifter til en lang række andre ting end flybilletter, ligesom beløbet er vokset over en længere periode.
 
Aleqa Hammond forklarer dog at sagen nu er bragt i orden.
 
- Jeg har efterfølgende afregnet pengene, så alt er som det skal være nu, siger Aleqa Hammond.

Rykkere et helt år
Det var dog ikke helt let, at få pengene ud af formanden. Udvalget oplyser, at væsentlige dele af mellemværendet stammer helt tilbage fra formandens tiltræden medio april 2013, samt at der har været rykket for betaling af de skyldige beløb flere gange i perioden medio 2013 til medio 2014.


Mellemværendet er tilbagebetalt den 8. september 2014.


Aleqa Hammond har siden revisorens afsløringer måtte stå skoleret for revisionsudvalget og hendes svar giver ifølge udvalget et billede af, at problemet har stået på gennem en længere årrække.


Kuupik skylder også
Den nuværende formand er dog ikke ene om at have rod i økonomien. Den tidligere formand for Naalakkersuisut, Kuupik V. Kleist, IA, har ifølge revisionsudvalget et ubetalt mellemværende på kr. 25.034 kroner med Selvstyret, hvor der er rykket flere gange.


Udvalget har på baggrund af de modtagne oplysninger besluttet at anmode den af Inatsisartut udpegede revisor om at foretage en undersøgelse af, hvorledes det forholder sig i de øvrige Naalakkersuisutområder, for at afklare om tilsvarende forhold er, eller har været, generelt forekommende i Naalakkersuisut.