Siumut-kandidat: Staten skal betale milliard-kompensation til Grønland

Den danske stat bør sende Grønland 250 millioner kroner årligt i 10 år som kompensation for, at USA i årevis har haft forsvarsaktiviteter i landet. Det mener folketingskandidat Jens Erik Kirkegaard fra Siumut.
Jens Erik Kirkegaard foreslår, at Danmark betaler 250 millioner kroner om året til Grønland i 10 år – i alt 2,5 milliarder kroner ud over bloktilskuddet. Arkivfoto Foto © : KNR
26. maj 2019 13:04

Det er på tide at gøre regningen op og kræve kompensation for, at Danmark i årtier har givet USA grønt lys til at have forsvarsanlæg i Grønland. Det mener folketingskandidat fra Siumut, Jens Erik Kirkegaard.

Han foreslår, at Danmark helt konkret betaler 250 millioner kroner om året til Grønland i ti år – i alt 2,5 milliarder kroner ud over bloktilskuddet. Efter et årti skal beløbet så revideres.

LÆS OGSÅ Den tabte servicekontrakt på Pituffik

- Grønland er igen i centrum på grund af en optrappende spænding i Arktis med militære konsekvenser. Og når vi kigger tilbage på historien, kan vi se, at selv om vi er taknemmelige for, at Grønland har en forsvarsaftale, er der også omkostninger forbundet med at have militære anlæg og forsvarsaftaler i Grønland, siger Jens Erik Kirkegaard.

Kompensation for bombefly, forurening og tvangsflytninger

Kompensationen er både for eksempelvis tvangsflytninger i Thule-distriktet og atomtrusler i midten af 1900-tallet foruden miljøforureninger.

Men det omfatter også de tabte kontrakter på Pituffik de seneste år, som har betydet millionstore tab i indtægter til landskassen.

Og det er beløbet på de 250 millioner kroner om året sat ud fra, siger Jens Erik Kirkegaard.

LÆS OGSÅ Tiden er inde til en undskyldning

Siumut vil søge opbakning hos rød blok til kompensation

Den danske stat har flere gange forsøgt at kompensere for amerikanernes aktiviteter i Grønland.

For eksempel aftalte landsstyret under Lars Emil Johansen og den danske Nyrup-regering i 1997 at bygge af en lufthavn i Qaanaq for danske penge som kompensation for tvangsflytningen af Thule-beboere i 1953.

I 2018 indgik Naalakkersuisut og regeringen desuden en aftale om at bruge 180 millioner kroner til oprydning af amerikanske forsvarsanlæg i Grønland.

Desuden har Grønland og Danmark sammen forsøgt at få USA til at kompensere for den tabte servicekontrakt på Pituffik i 2014. Men det har ikke været muligt ind til videre.

Derfor - og for tidligere tilfælde - bør Danmark betale, mener Jens Erik Kirkegaard.

- Der er bare så mange omkostninger, menneskeligt og miljømæssigt, så de ting, man har fået, dækker ikke det, vi i Grønland føler, vi har krav på.

LÆS OGSÅ Regeringen øger beløb til oprydning af forladte baser

I Danmark har flere partier, herunder Socialdemokratiet, udtrykt, at Grønland bør få mere gavn af USA’s militære aktiviteter i Grønland. Jens Erik Kirkegaard vil derfor forsøge at få partierne i rød blok til at støtte en aftale om dansk kompensation til Grønland, hvis han bliver valgt 5. juni.

- Så vi har gode chancer for at komme med i en aftale med de danske partier omkring de emner, vi gerne vil have på bordet. Det er nogle af de ting, vi vil forhandle om, når og hvis vi bliver valgt ind i Folketinget, siger han.