Regeringen øger beløb til oprydning af forladte baser

Med 180 mio. kroner i hånden skal Grønland og Danmark nu i fællesskab udpege hvilke tidligere amerikanske baser her i landet, der skal ryddes op. Det aftalte formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, og den danske miljø- og førevareminister Esben Lunde Larsen i dag.
Foto © : Simon Uldum/KNR
11. januar 2018 09:21

Over de næste seks år skal en styregruppe med repræsentanter fra Grønland og Danmark udpege og igangsætte oprydningen af affald på de tidligere amerikanske forsvarsbaser.

I alt afsætter regeringen 180 mio. kr. til oprydningen. Beløbet er 30 mio. kr. højere end det beløb, som blev meldt ud i sommer under et rigsmøde mellem Kim Kielsen og statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Esben Lunde Larsen oplyste på pressemødet, at de 180 millioner kroner er afsat i forbindelse med et nyt forsvarsforlig, som ventes at falde på plads inden for et par uger.

Oprydningen omfatter lokaliter, der hvor der tidligere har været amerikansk militær tilstedeværelse under 2. Verdenskrig og steder, hvor det amerikanske forsvar har haft aktiviteter i henhold til forsvarsaftalen fra 1951 mellem Danmark og USA foruden en række tillægsaftaler.

Glad Kim Kielsen

- Jeg er glad for, at regeringen nu har påtaget sig et aktivt ansvar og tager initiativ til, at vi i de kommende år kan arbejde sammen om at gennemføre oprydningen, siger Kim Kielsen.

Steder, som for eksempel er omfattet af oprydningsaftalen, er Ikkatseq nær Tasiilaq og Marraq ved Nuuk.

Til gengæld gælder aftalen ikke for steder, der i dag er i brug - for eksempel Pituffik eller det danske forsvars aktive steder i bl.a. Mestersvig, Daneborg, Grønnedal og Station Nord.

Heller ikke de tidligere forsvarsområder Kangerlussuaq, Kulusuk, radarstationerne DYE1-4 eller Dundas er omfattet af den nye aftale om oprydning, fremgår det af aftaleteksten. Det samme gælder den tidligere amerikanske base under Indlandsisen, Camp Century, hvor forskere i øjeblikket er ved at kortlægge omfanget af forurening.