VVM Kuannersuit Søen Taseq skal bruges til opbevaring af tailing

I den foreløbige VVM-rapport som GME har afleveret om Kuannersuit-projektet lægges der op til, at det radioaktive restprodukt fra minedriften skal opbevares i søen Taseq ved hjælp af dæmninger, men det er ikke den sikreste måde, mener en ekspert.
Skrevet af Merete Lindstrøm
23. oktober 2018 08:41

Opbevaring af restproduktet tailing i en sø er den billigste og nemmeste måde for virksomheden, men ikke den optimale for miljøet ifølge flere eksperter. Der vil være stor sandsyndlighed for udslip af det radioaktive stof til elve og undergrunden, fordi konstruktionen omkring vand vil være følsom overfor erosion, vejr, og klima, lyder det. 

Kritikken kommer blandt andet fra Mikkel Myrup, der er formand for Grønlands natur & miljøforening Avataq.

LÆS OGSÅ VVM skøjter hen over problemerne ved uranmine

- Det er jo temmelig naivt at skrive, at man kan bygge noget, der kan holde i al evighed. Det kan alle jo se, at det kommer ikke til at ske. Denne her dæming kommer til at erodere ligesom fjeldet omkring den, og indholdet af tailings kommer til at løbe ud på et tidspunkt, siger han.

- KNR har fået aktindsigt i et udkast til VVM-rapport om Kuannersuit-projektet, som mineselskabet Greenland Minerals A/S har indleveret til Selvstyret

- Miljøstyrelsen, Naturinstituttet og Nationalt Center for Miljø og Energi på Aarhus Universitet behandler udkastet til VVM-redegørelsen.

- Behandlingen af udkastet skal blandt andet sikre, at redegørelsen kommer til at leve op til de krav,  der er på råstofområdet.

- Når udkastet til VVM-redegørelsen lever op til kravene, kan Naalakkersuisut beslutte, at begynde en offentlig høring.

- Først efter høringsprocessen kan Naalakkersuisut godkende en VVM-redegørelse endeligt.

Tailing har været genstand for megen kritik og er noget af det, der skaber mest bekymring i forhold til mineprojektet hos fåreholdere og miljøfolk på grund af de radioaktive elementer. 

Selvom Mikkel Myrup aldrig bliver tilhænger af mineprojektet, mener han, at man burde have en anden løsning med i VVM rapporten.

- Den bedst mulige måde at komme af med de her tailings på og få opbevaret dem i eftertiden, er simpelthen at få dem pumpet tilbage i det hul, hvor minen kommer til at være og få det opbevaret der og islolere med flere lag af benzonit, siger han.

Metoden kommer fra den hollandske kemiker Jan Willem Storm Van Leeuwen, der har analyseret Kuannersuit-projektet i forbindelse med den VVM-rapport, der blev afleveret i 2015. 

Mikkel Myrup mener, at det handler om økonomi, når GME ikke vælger den sikreste løsning i VVM-rapporten. 

- Det er selvfølgelig for dyrt for selskabet, for når de har fået dét ud af malmen, som de skal, hvorfor skulle de så bruge mange millioner kroner på at pumpe malmen tilbage i hullet, hvor det kom fra, siger han.

LÆS OGSÅ GMEs nye VVM-rapport afviser miljøfrygt