Rusland afviser at stå bag falsk brev

Eksperter har peget på Rusland som en mulig ophavsmand til det falske brev, som har Ane Lone Baggers underskrift. Men det afviser den russiske ambassade.
Brevet er skrevet på Naalakkersuisuts brevpapir og har naalakkersuisoq for udenrigsanliggender Ane Lone Baggers underskrift.  Foto © : Indybay
Skrevet af Karsten Sommer
12. november 2019 14:37

- Uansvarlig, grundløs og bygget på en fejlagtig forestilling om Ruslands politik i Arktis.

Sådan reagerer den russiske ambassade i København på, at eksperter i Politiken peger på netop Rusland som ophavsmand til et falsk brev, der lige nu ligger på de sociale medier Reddit og Indie Bay. 

Brevet er skrevet på Naalakkersuisuts brevpapir og har naalakkersuisoq for udenrigsanliggender Ane Lone Baggers underskrift. 

Og indholdet er kontroversielt. Det fremgår, at Ane Lone Bagger beder USA om flere penge til en folkeafstemning om Grønlands løsrivelse fra Danmark. Men brevet er falsk.

LÆS OGSÅ Hammond om forfalsket brev: Jeg blev overrasket – og så alligevel ikke

Det skriver Politiken, og KNR har fået oplysningerne bekræftet af departementchef Kenneth Høegh i Departementet for Udenrigsanliggender.

Og beskyldningerne vil den russiske ambassade i København slet ikke høre tale om ifølge Berlingske

- Rusland har aldrig og vil aldrig blande sig i relationerne mellem de arktiske stater, skriver ambassaden i sit dementi, der er slået op på en række sociale medier.

- Bagmændene bag denne provokation skal findes blandt dem, der ikke støtter en styrket russisk position i Arktis og et lavt spændingsniveau i regionen, skriver den russiske ambassade i sin udtalelse.

LÆS OGSÅ Ekspert: Falsk brev kan være udtryk for stormagternes aggressioner mod hinanden

Ane Lone Bagger ønsker ikke at kommentere brevet. Hun er rejst til Washington, hvor hun skal mødes med den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo onsdag sammen med den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (Soc).

Brevet lander på et tidspunkt, hvor stormagterne projektører er rettet mod Grønland. I oktober var var den danske udenrigsminister Jeppe Kofod i Nuuk for at mødes med Ane Lone Bagger - og på præcis samme tidspunkt landede en amerikansk embedsmand ved navn Thomas Ulrich Brechbuhl også i hovedstaden. Med sig havde han en delegation bestående af personer fra det amerikanske forsvarsministerium og fra USAs nationale sikkerhedsråd.

Også den øverstkommanderende for den amerikanske kystvagt, admiral Karl Schultz, besøgte Grønland i sidste måned. 

Ambassadør Carla Sands har også besøgt Grønland flere gange i år, og amerikanerne har planer om at øge deres repræsentation i Grønland fra en til syv medarbejdere i 2020.