Ekspert: Falsk brev kan være udtryk for stormagternes aggressioner mod hinanden

Et falsk brev underskrevet af naalakkersuisoq Ane Lone Bagger er dukket op på sociale medier. Rusland eller Kina kan være afsender, vurderer ekspert.
Jon Rahbek-Clemmensen, lektor ved Forsvarsakademiet
Brevet vil formentlig have den ønskede effekt om at bidrage til mistro og splittelse mellem Danmark og Grønland, vurderer Jon Rahbek-Clemmensen, der er lektor ved Forsvarsakademiet. Foto © : KNR
Skrevet af Thomas Munk Veirum
12. november 2019 12:05

I et brev, der cirkulerer på sociale medier, beder naalakkersuisoq for udenrigsanliggender Ane Lone Bagger (S) om flere penge fra USA til at holde en folkeafstemning om Grønlands løsrivelse fra Danmark.

Brevet er skrevet på Naalakkersuisuts brevpapir med Ane Lone Baggers underskrift på - men brevet er falsk. 

Det skrev Politiken i går, og KNR har fået oplysningerne bekræftet af departementchef Kenneth Høegh i Departementet for Udenrigsanliggender.

Jon Rahbek-Clemmensen er lektor ved Forsvarsakademiet, og han vurderer, at brevet et eksempel på en såkaldt informationsoperation, der vil både sprede misinformation og skabe splittelse mellem Danmark, Grønland og USA:

LÆS OGSÅ Medie: Forfalsket brev fra Ane Lone Bagger er en del af fake news-angreb

- Rigsfællesskabet på nogle punkter en lidt sårbar aktør, fordi der jo er en del mistillid mellem Danmark og Grønland. Den mistillid kan forskellige aktører forsøge at udnytte og skabe større splid mellem Danmark og Grønland - for eksempel gennem et brev som det her, siger Jon Rahbek-Clemmensen.

Som et eksempel på mistillid internt i rigsfællesskabet henviser Jon Rahbek-Clemmensen blandt andet til, at Søren Espersen fra Dansk Folkeparti for nylig har stillet spørgsmålstegn ved, om naalakkersuisoq for finanser Vittus Qujaukitsoq har forsøgt at lave en bilateral aftale med USA under et besøg i Alaska.

Men hvem står bag?

Hvem, der har skrevet brevet, vides ikke. Men det kan være folk i Rusland eller Kina, der står bag, vurderer Jon Rahbek-Clemmensen. 

Foto © : Indybay

Brevet, som ifølge Politiken dukket op de sociale medier Reddit og Indybay. Foto er fra Indybay

 

- Det passer ind i et større mønster, som vi ser lige nu. Kina, Rusland og USA har i nogen grad indgået konkurrence med hinanden, og i nogen grad laver de den her form for hybridoperationer mod hinanden - altså operationer, hvor der ikke er tale om reel krigsførelse, men som alligevel kan ses som forskellige former for forstyrrelse eller aggression mod hinanden, siger Jon Rahbek-Clemmensen.

Ud over Rusland og Kina kan en eller anden privat mand også stå bag - eller måske nogen, som ingen har tænkt på, påpeger han.

Uheldigt for alle

Det falske brevs cirkuleren på sociale medier lander sker lige midt i en tid, hvor amerikanerne har øjnene stift rettet mod Grønland.

I morgen, onsdag, skal Ane Lone Bagger til møde i Washington sammen med den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (Soc). For bordenden sidder den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo, og det er første gang, at den danske udenrigsminister møder ham. Det er første gang, at et medlem af Naalakkersuisut deltager i et tiltrædelsesbesøg af en dansk udenrigsminister.

I oktober var var Jeppe Kofod også i Nuuk for at mødes med Ane Lone Bagger - og på præcis samme tidspunkt landede en amerikansk embedsmand ved navn Thomas Ulrich Brechbuhl også i hovedstaden. Med sig havde han den amerikanske ambassadør Carla Sands og en delegation bestående af personer fra det amerikanske forsvarsministerium og fra USAs nationale sikkerhedsråd.

LÆS OGSÅ Ane Lone Bagger skal mødes med amerikansk udenrigsminister i Washington

Også den øverstkommanderende for den amerikanske kystvagt, admiral Karl Schultz, besøgte Grønland i sidste måned. 

Ambassadør Carla Sands har også besøgt Grønland flere gange i år, og amerikanerne har planer om at øge deres repræsentation i Grønland fra en til syv medarbejdere i 2020.

Selvom Departement for Udenrigsanliggender har slået fast, at brevet er falsk, slutter historien ikke her. For brevet vil formentlig stadigvæk få den ønskede effekt om at bidrage til mistro og splittelse.

LÆS OGSÅ Grønland i stormagters spotlight: Det kan vi få ud af det

Det er nemlig langt fra sikkert, at historien om at brevet rent faktisk er et falsum, vil nå ud til de samme mennesker, som har læst det på de sociale medier, vurderer Rahbek-Clemmensen:

- Og det vil sige, at det sagtens kan have en effekt ude på internettet, som er uheldig for rigsfællesskabet og uheldig for Danmark og Grønlands forhold til USA, siger han.