Ane Lone Bagger skal mødes med amerikansk udenrigsminister i Washington
I morgen skal den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (Soc) mødes med den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo i Washington. Med ved bordet sidder og naalakkersuisoq for udenrigsanliggender Ane Lone Bagger (S), og det er første gang, at et medlem af Naalakkersuisut deltager i et tiltrædelsesbesøg af en dansk udenrigsminister.
Det er kotyme, at en en ny dansk udenrigsminister skal mødes med den amerikanske udenrigsminister, og mødet bliver altså nu med grønlandsk deltagelse.
Det skyldes, at Arktis og Grønland er på mødets dagsorden. Det er dog uvist, hvad der konkret skal drøftes om Arktis og Grønland.
LÆS OGSÅ Medie: Forfalsket brev fra Ane Lone Bagger er en del af fake news-angreb
KNR har forsøgt at få en kommentar fra Ane Lone Bagger, men det har ikke været muligt.
Udenrigsminister Jeppe Kofod har lovet Færøerne og Grønland mere indflydelse på udenrigs- og sikkerhedspolitikken, hvilket har været et ønske fra de to lande igennem flere år:
- Vi starter en proces i dag, som jeg synes er rigtig vigtig, og som skal forny samarbejdet på udenrigs-, og sikkerheds- og forsvarspolitikken, sagde Jeppe Kofod, da han for nylig besøgte Nuuk.
Pompeo skulle have besøgt Grønland i maj
Udenrigsministeren kunne dog ikke pege på konkrete tiltag i den forbindelse.
Samtidig med at den danske regering lover mere indflydelse, nyder Grønland stor opmærksomhed fra USA i øjeblikket. Senest var en større amerikansk delegation i Nuuk i slutningen af oktober. Med sig havde han den amerikanske ambassadør Carla Sands og en delegation bestående af personer fra det amerikanske forsvarsministerium og fra USAs nationale sikkerhedsråd.
LÆS OGSÅ Besøg gav ingen konkrete aftaler med USA
Delegationen bestod blandt andet af én af de øverstrangerende embedsmænd i det amerikanske udenrigsministerium Thomas Ulrich Brechbuhl.
Også den øverstkommanderende for den amerikanske kystvagt, admiral Karl Schultz, besøgte Grønland i sidste måned.
Ifølge en pressemeddelelse fra den amerikanske ambassade i Danmark skulle admiral Karl Schultz mødes med flere grønlandske topembedsmænd, og formålet med besøget var at forbedre samarbejde mellem USA, kongeriget og Grønland.
Den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, har også besøgt Grønland flere gange i år, og det er også kommet frem, at amerikanerne har planer om at øge deres repræsentation i Grønland fra en til syv medarbejdere i 2020.
Oven i det har præsident Donald Trump også luftet tanker om at købe Grønland, hvilket dog blev afvist af formanden for Naalakkersuisut Kim Kielsen og statsminister Mette Frederiksen.
Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, annoncerede også et besøg i Grønland i foråret. Det blev dog aflyst kort før det skulle finde sted.