- Grønland er et hot emne. Og den store amerikanske delegation, der kom her den anden dag, generer russerne, siger Aleqa Hammond, der er formand for Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg.Foto: KNR

Hammond om forfalsket brev: Jeg blev overrasket – og så alligevel ikke

Formand for Udenrigsudvalget mener, at russerne må have lavet det falske brev, som har Ane Lone Baggers underskrift.

Et brev cirkulerer rundt på sociale medier. Det er skrevet på Naalakkersuisuts brevpapir og har naalakkersuisoq for udenrigsanliggender Ane Lone Baggers underskrift. 

Og indholdet er kontroversielt. Det fremgår, at Ane Lone Bagger beder USA om flere penge til en folkeafstemning om Grønlands løsrivelse fra Danmark. Men brevet er falsk.

Det skriver Politiken, og KNR har fået oplysningerne bekræftet af departementchef Kenneth Høegh i Departementet for Udenrigsanliggender.

LÆS OGSÅ Medie: Forfalsket brev fra Ane Lone Bagger er en del af fake news-angreb

Hvem, der har skrevet brevet og smidt det ud på de sociale medier Reddit og Indie Bay, vides ikke. Men Aleqa Hammond, der er formand for Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg, er ikke i tvivl: Hun mener, at russerne står bag.

- Grønland er et hot emne. Og den store amerikanske delegation, der kom her til den anden dag, generer russerne på mange måder. Når Danmark og Grønland står sammen om en mulig aftale med amerikanerne, generer det også russerne, siger Aleqa Hammond (NQ).

Udvalg blev orienteret i fredags

For brevet lander lige midt i en tid, hvor stormagternes projektører er rettet mod Grønland. I oktober var var den danske udenrigsminister Jeppe Kofod i Nuuk for at mødes med Ane Lone Bagger - og på præcis samme tidspunkt landede en amerikansk embedsmand ved navn Thomas Ulrich Brechbuhl også i hovedstaden. Med sig havde han en delegation bestående af personer fra det amerikanske forsvarsministerium og fra USAs nationale sikkerhedsråd.

Også den øverstkommanderende for den amerikanske kystvagt, admiral Karl Schultz, besøgte Grønland i sidste måned. 

Ambassadør Carla Sands har også besøgt Grønland flere gange i år, og amerikanerne har planer om at øge deres repræsentation i Grønland fra en til syv medarbejdere i 2020.

Ifølge Aleqa Hammond blev udvalget orienteret om brevet i fredags. 

Vi skal passe på data

- Vi havde i udvalget ikke selv set brevet, men naalakkersuisoq for udenrigsanliggender gjorde os opmærksom på, at brevet var i omløb. Hun var den første, der sagde til os i udvalget, at brevet var fake, siger Aleqa Hammond.

Hvordan reagerede du på det?

- Jeg blev overrasket – og så alligevel ikke. Vi ved, at fake news er noget, som vi skal være opmærksomme på, siger hun. 

LÆS OGSÅ Ekspert: Falsk brev kan være udtryk for stormagternes aggressioner mod hinanden

- Men jeg blev overrasket over, at brevet havde påtrykt Naalakkersuisuts brevhoved, og at Ane Lone Bagger havde skrevet under på det. Det er også et signal, som vi skal tage alvorligt. Vores samarbejdspartnere kan stille spørgsmålstegn ved, hvor godt samarbejdet er i Rigsfællesskabet og det samarbejde, vi har med andre lande.

- Derfor skal vi have en meget klar politik om at passe på vores data, så folk udefra ikke bare kan gå ind og stjæle brevhoved og underskrift. 

Ane Lone Bagger ønsker ikke at kommentere brevet. Hun er rejst til Washington, hvor hun skal mødes med den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo onsdag sammen med den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (Soc).
 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt