Rundspørge: 71 procent mener, at Grønland har problemer med sexchikane

Formanden for Ligestillingsrådet hører dagligt historier fra både mænd og kvinder, der oplever sexchikane. Ny rundspørge fra KNR bekræfter problemet.
Nedsættende kommentarer, uønskede invitationer til sex fra en chef eller kollega og direkte berøringer er noget af det, som folk i undersøgelsen har oplevet. Foto © : Scanpix
13. oktober 2020 04:53

Et klap i numsen, seksuelle kommentarer, upassende beskeder over Messenger og uønskede berøringer.

Måske kender du det.

En frivillig rundspørge lavet af KNR blandt ansatte i landets fem kommuner, Selvstyret og i Inatsisartut indikerer i hvert fald, at sexchikane finder sted både i privatlivet og på arbejdspladser.

Sådan har vi gjort:
 

  • KNR har lavet et online spørgeskema, som er sendt ud til ansatte i landets kommuner, Selvstyret og Inatsisartut.
     
  • I alt har omkring 5500 personer haft mulighed for at svare på det frivillige spørgeskema.
     
  • KNR har samlet modtaget 607 svar.
     
  • Undersøgelsen er ikke repræsentativ, men kan blot bruges til at indikere problemets omfang.

I alt har 607 personer svaret. Herunder har 564 personer svaret på om sexchikane er et generelt problem i samfundet. Det mener 71 procent, at det er.

Og det er et tal, der gør indtryk på Kathrine Bødker, der er formand for Ligestillingsrådet i Grønland.

- Det tyder på, at vi har et stort samfundsproblem, når omkring 25 procent føler, at de har været offer for sexchikane i arbejdslivet og knap 50 procent i deres privatliv, siger hun.

Hører dagligt historier om secxhikane

I rundspørgen har 603 personer svaret på, om de har været udsat for sexchikane i deres arbejdsliv. Det har 27,3 procent svaret ja til.

582 har valgt at svare på, om de har været udsat for sexchikane i deres privatliv. Det har 43,5 procent hakket ja ud for.

Hvad er sexchikane på arbejdspladsen?
 

  • Sexchikane, seksuel eller anden kønsbestemt forfølgelse, især på arbejdspladsen.

 

  • Der kan være tale om uønskede berøringer, seksuelt farvede ytringer og bevægelser, udnyttelse af overordnet stilling eller direkte tvang for at opnå seksuelle ydelser.


Kilde: Den Store Danske.

- Jeg hører dagligt historier fra både mænd og kvinder, der oplever de her ting. Flest kvinder desværre, så nej tallene overrasker mig desværre ikke, siger Kathrine Bødker.

 

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq har selv oplevet sexisme: Det skal italesættes

Svarerne i rundspørgen er anonymiseret, men blandt de eksempler, folk kommer med, er nedsættende kommentarer, uønskede invitationer til sex fra en chef eller kollega og direkte berøringer.

Det er klap i numsen, bh-stropper som bliver hevet ud, seksuelle beskeder over Messenger og grænseoverskridende opførsel til eksempelvis julefrokoster.

- Vi mangler at få brudt tabuet om det her problem. At vi har en problemstilling, vi skal have belyst og have sat ord på, siger Kathrine Bødker.

Naalakkersuisoq har selv oplevet sexisme

At sexisme og sexchikane eksisterer herhjemme fastslog naalakkersuisoq for sundhed, Anna Wangenheim (D), i begyndelsen af måneden.

Hun fortalte, at hun flere gange i sit liv har lagt øre til sexistiske kommentarer, og at hun ønsker at tage problemet op til debat.

LÆS OGSÅ Aki-Matilda Høegh-Dam: Jeg blev også krænket af Mikael Petersen

Dette tabubelagte emne skal fortsat italesættes for at bryde accepten af sexisme i dagligdagen, hvis vi på ligestillingsområdet skal kunne rykke os hen mod trygge og lige forhold for landets mænd og kvinder, lød det.

Debatten om sexisme og sexchikane har rullet over verden de senere år, og aktuelt bølger den for fuld kraft over det danske samfund.

Tilbage i februar var sexchikane et stort debatemne herhjemme, da flere landspolitikere stod frem med beretninger om chikane inden for politik.