Naalakkersuisoq har selv oplevet sexisme: Det skal italesættes

Anna Wangenheim vil starte en diskussionen om sexisme i Grønland. Kun på den måde kan man komme problemet til livs, mener hun.
- Dette tabubelagte emne skal fortsat italesættes for at bryde accepten af sexisme i dagligdagen, skriver Anna Wangenheim i en pressemeddelse. Foto © : KNR / Malik Brøns
05. oktober 2020 17:12

“Du er kvinde, så det har du ikke forstand på”.

“Du burde egentlig bare sidde på kontoret og se godt ud”.

“Du skal da prioritere dine børn i hjemmet og passe kødgryderne”.

“Plejer du egentlig at have kærester?”.

Ovenstående er nogle af de bemærkninger, som naalakkersuisoq for sundhed og ligestilling, Anna Wangenheim (D), har lagt øre til i sit liv. Det skriver hun i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ Sexchikaneofre: Bryd tavsheden, I er ikke alene om det

Sexisme i forskellige brancher og dele af samfundet er lige nu til debat i Danmark. Tilbage i marts måned var sexchikane et stort emne, da flere landspolitikere stod frem med beretninger om chikane inden for politik.

Der er ifølge Anna Wangenheim god grund til også at genoptage diskussionen i Grønland. 

- Dette tabubelagte emne skal fortsat italesættes for at bryde accepten af sexisme i dagligdagen, hvis vi på ligestillingsområdet skal kunne rykke os hen mod trygge og lige forhold for landets mænd og kvinder, skriver hun i pressemeddelelsen.

Vil igangsætte en undersøgelse

Derudover skriver hun, at der ikke har været tilstrækkelig politisk fokus på sexisme i Grønland. Det kan blandt andet skyldes, at politik i mange år har været et mandsdomineret hverv, selvom også mænd udsættes for sexisme, lyder det fra Anna Wangenheim. 

Naalakkersuisoq for sundhed og ligestilling vil derfor undersøge mulighederne for en mere bred afdækning af problemets omfang - dog uden at komme nærmere ind på, hvordan eller hvornår en sådan undersøgelse skal sættes i værk.